Concurența post-liberalizare: au apărut oferte la gaze cu preț fix de 50 lei/MWh pentru perioade de până la 6 luni

Concurența post-liberalizare: au apărut oferte la gaze cu preț fix de 50 lei/MWh pentru perioade de până la 6 luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 iul 2020

În urma liberalizării pieței de gaze de la 1 iulie, care a debutat oarecum timid, au apărut oferte cu aproximativ 50% sub cele ale a doupolului Engie-E.On. Cea mai atractivă pare cea a Nova Power&Gas, cu preț fix de 55 lei/MWh pe durata a jumătate de an, care include însă majoritatea lunilor de iarnă, cu excepția lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comparativ, oferta cea mai avantajoasă a Engie este de 76,21 lei/MWh (preț cu discount de 10% pe 6 luni față de prețul standard de 84,68 pe restul anului), iar cea a E.On de 79 lei/MWh.

Oferte cu preț mai mic decât al celor doi mari jucători mai au și Restart Energy One, AIK Energy Romania (ambele 65 lei/MWh), Energy Gas Provider (66 lei/MWh), Electrica Furnizare (68,8 lei/MWh).

Perioada pe care Nova Power&Gas oferă prețul fix garantat pentru gazul marfă (fără tarife de transport și de distribuție) de 55 de lei/MWh este 1 septembrie 2019-28 martie 2021. Compania nu precizează nici cât va fi prețul începând cu 1 martie 2021, nici dacă oferta, postată luni 27 iulie, cuprinde și abonament.

Oferta E.ON de 79 lei/MWh, de exemplu, cuprinde un abonament de 0,3 lei/zi sau aproximativ 9 lei/lună.

FOTO OTP Bank România inaugurează o sucursală concept în Pipera CITEȘTE ȘI FOTO OTP Bank România inaugurează o sucursală concept în Pipera

Însă chiar dacă este o ofertă fixă pe 6 luni, consumatorii pot oricând să-și schimbe, în termen de 21 de zile furnizorul. Astfel, dacă de la 1 martie, Nova Power&Gas va scumpi mult gazul, clienții vor putea migra către alți furnizori cu prețuri mai atractive.

Aceste prețuri sunt cele ale gazului marfă. La aceste prețuri, în factura finală se adaugă tarifele de transport și cele de distribuție, stabilite de Autoritatea Națională în Domeniul Energiei.

Pentru bucureșteni, de exemplu, în urma adăugării acestor tarife, prețul final al unui MWh va fi de 96,24 lei, dacă semnează cu Nova Power&Gas, de 114,45 lei, dacă semnează cu Engie, și de 117,75 lei/dacă semnează cu E.On.

Interesant este că Nova Power&Gas mai are o ofertă cu preț fix garantat de 50 de lei/MWh, însă numai pentru o lună, luna septembrie.

Și Engie mai are o ofertă la prima vedere atractivă, cu un discount de 20% pe primele 6 luni, ceea ce coboară prețul gazului la 71,2 lei în această perioadă. Numai că această ofertă are un abonament de 0,33 lei/zi sau 10 lei/lună, iar prețul standard după perioada de discount devine 89 lei/MWh. În acest pachet este inclusă și realizarea unui singur serviciu tehnic privind verificarea/revizia tehnică periodică a instalațiilor de utilizare gaze naturale a consumatorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
piață
gaze
ofete
nova power&gas
e.on
engie