Criza energiei din China se agravează: Cotațiile cărbunelui - la un nivel record. Prețul gazelor va rămâne ridicat în UE

Criza energiei din China se agravează: Cotațiile cărbunelui - la un nivel record. Prețul gazelor va rămâne ridicat în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2021

Criza energiei din China s-a agravat vineri, prețurile cărbunelui atingând niveluri record, răcirea vremii și creșterea prețurilor gazelor făcând ca marile companii energetice să caute contracte pe termen lung cu furnizori americani. În Uniunea Europeană, liderii urmează să decidă săptămâna viitoare măsuri de urgență pentru protejarea populației de creșterea prețurilor energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Securitatea energetică este pe primul loc în agendele guvernelor din Asia și Europa, în condițiile în care oferta insuficientă de cărbune și prețurile mari ale gazelor au dus la pene de curent și au afectat fabrici care aprovizionează companii mari precum Apple, într-o perioadă în careeconomiile își revin după restricțiile legate de coronavirus.

China, cel mai mare exportator din lume, a fost afectată în mod special, iar companii energetice majore, cum sunt Sinopec și China National Offshore Oil Company (CNOOC) sunt în negocieri avansate pentru contracte pe termen lung cu exportatorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL), potrivit unor surse citate de Reuters.

Discuțiile ar putea duce la tranzacții în valoare de zeci de miliarde de dolari, care ar crește importurile de GNL ale Chinei din Statele Unite în următorii ani.

Prin contrast, la apogeul tensiunilor comerciale chino-americane din 2019, comerțul cu gaze între cele două țări s-a blocat.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

"La fel ca întreprinderile de stat, companiile sunt toate sub presiune pentru a menține securitatea aprovizionării, iar tendința recentă a prețurilor a schimbat profund opinia conducerii față de aprovizionarea pe termen lung", a declarat un trader din Beijing.

Într-o lovitură dată luptei împotriva încălzirii globale, China și alte țări au apelat pe termen scurt la cărbune.

Beijingul a luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a limita creșterea prețurilor, inclusiv creșterea producției interne de cărbune și reducerea livrărilor către industriile mari consumatoare de energie.

Cel mai activ contract pe termen lung pentru cărbune, cu livrare în ianuarie, Zhengzhou CZCc1, a atins vineri un record de 1.669,40 yuani (259,42 dolari) pe tonă, crescând cu peste 200% în acest an.

China a informat consumatorii că aprovizionarea cu energie va fi asigurată pentru sezonul de încălzire de iarnă.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Președintele Vladimir Putin a spus săptămâna aceasta Europei că Rusia, cel mai mare furnizor de gaze din regiune, ar putea livra mai multe gaze dacă i se va cere, pentru a ajuta la diminuarea creșterii prețurilor pe care o îatribuie parțial reticenței Europei de a încheia contracte pe termen lung.

Unii politicieni europeni au spus că Rusia folosește creșterea prețurilor gazelor ca un instrument de presiune pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, susținut de Gazprom, care ocolește Ucraina - o acuzație pe care Rusia o neagă.

Operatorul gazoductelor din Ucraina a declarat vineri că volumul de gaz rusesc pompat prin Ucraina către Europa a scăzut sub volumul prevăzut în contractul actual de tranzit.

"Acest comportament al Gazprom merită atenția specială a Europei, deoarece, în pofida deficitului semnificativ de gaze din UE și a prețurilor maxime, Gazprom nici măcar nu folosește capacitatea pentru care a plătit deja", a declarat Serghei Makogon, șeful operatorului , referindu-se la exportatorul de stat din Rusia.

Gazprom nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Prețurile petrolului au atins vineri un maxim al ultimilor trei ani, urcând la peste 85 de dolari pe baril în urma prognozelor privind un deficit al ofertei în următoarele câteva luni, în timp ce prețurile mari ale gazelor și cărbunelui au provocat trecerea la produsele petroliere.

Ministrul polonez al climei a declarat vineri că guvernul va aloca o sumă suplimentară de 1,5 miliarde de zloți (380 de milioane de dolari) subvențiilor pentru consumatori, pentru a ușura impactul creșterii prețurilor cu amănuntul.

De asemenea, Germania a confirmat că va reduce o taxă suplimentară pentru energia verde din facturile consumatorilor, pentru a atenua creșterea facturilor la utilități.

Banca olandeză ABN Amro a avertizat că este puțin probabil ca prețurile angro ale gazelor din Europa să revină la nivelurile ”normale” înainte de 2023.

Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a fost printre câștigătorii crizei energetice, raportând luna trecută un excedent comercial record, în creștere cucu 28%, până la 53,7 miliarde de coroane norvegiene (6,37 miliarde de dolari), datorită creșterii veniturilor din vânzarea de gaze, au arătat datele oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
cărbune
ue
gaze
rusia
putin