Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice

Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 oct 2021

Compania Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiunile companiilor MT Project și HiTech Solar Investment în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice, participații care, împreună, reprezintă 100% din capitalul social al fiecărei societăți în parte.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Companiile astfel preluate sunt TCV Impex., ACV Solar Technology, TIS Energy, Delta & Zeta Energy și Gama & Delta Energy.

Cele cinci companii dețin și operează fiecare câte o centrală electrică fotovoltaică, având împreună o capacitate instalată totală de 30,95 MW, respectiv o capacitate de operare totală limitată la 28,89 MW.

Prețul global al tranzacției vizate este de 35 milioane euro (valoarea întreprinderii), presupunând un nivel al datoriei nete egal cu zero și un nivel al capitalului de lucru net egal cu zero. Prețul final al tranzacției (valoarea capitalului propriu) va fi obținut ajustând prețul tranzacției conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni (CVC).

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Tranzacția va fi finanțată dintr-un credit-punte în sumă de până la 750 milioane lei, care va fi contractat de Electrica de la un consorțiu de bănci format din Erste Bank și Raiffeisen Bank și/sau din fonduri proprii ale Grupului Electrica.

Electrica și-a redus cu 60% profitul net în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a creșterii semnificative a costurilor cu achiziția de energie electrică. În primele 6 luni ale anului, Electrica a obținut un profit net consolidat de 76 milioane lei, cu 113,4 milioane lei sub cel realizat în perioada ianuarie-iunie 2020.

Veniturile totale ale Grupului s-au ridicat la valoarea de 3.339 milioane lei, reprezentând o creștere de 2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 18,54%, este lider de piață pe segmentul de servicu universal (SU) și FUI, cu o cotă de piață de 31,14%, pe piața concurențială având o cotă de 10,71%, conform ultimului raport ANRE disponibil, la aprilie 2021.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține o participație de 48,8% din Electrica S.A..

Titlurile Electrica (EL) au depășit la începutul anului nivelul de 14,00 lei/acțiune, însă de acolo s-au înscris pe un trend scăzător consistent care a adus cotația la finele sesiunii de ieri la prețul de 11,28 lei/acțiune, cu 20% sub maximul din 2021. După declinul din primăvară, o nouă secvență de accelerare a coborâșului a fost începută în luna august, iar graficul zilnic arată că deocamdată presiunea la vânzare nu s-a ridicat.

Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice

Ultima amendare a revenirii s-a realizat în zona de 11,60 lei/acțiune, care se suprapune și cu retragerea Fibonacci de 23,6% a impulsului negativ din intervalul iulie-septembrie 2021. Mediile mobile de viteză de 21 de zile (EMA21) și, respectiv 55 de zile (EMA55) vin în jos confirmând traiectoria descendentă.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon și-a redus expunerea pe titluri de stat în trimestrul 2. Investiții bursiere sporite, inclusiv o deținere nouă, de 38 milioane lei, la transportatorul fluvial TTS CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon și-a redus expunerea pe titluri de stat în trimestrul 2. Investiții bursiere sporite, inclusiv o deținere nouă, de 38 milioane lei, la transportatorul fluvial TTS

Dacă investitorii care merg cu trendul încă au motive să se țină departe, cei care țintesc acumularea de pachete de acțiuni Electrica pe termen lung se pot gândi la luarea de poziții pentru a profita de deprecierile recente.

Majorarea cu 67,9%, la 326,5 milioane lei, de la 194,5 milioane lei a profitului net semestrial lasă loc perspectivei ca cel puțin dividendul de 0,7300 lei/acțiune acordat în acest an să fie replicat de emitent, cu atât mai mult cu cât valori apropiate au fost promovate și în anii precedenți. La nivelurile actuale, randamentul net s-ar ridica la 6,15%.

OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă

Chiar și dacă pragul de suport din zona de 11,20 lei/acțiune ar fi străpuns, noi linii de repliere ale investitorilor sunt evidente din punct de vedere tehnic. Primul este la 11,80 lei/acțiune, de unde s-a lansat și trendul puternic de la cumpăna anilor 2020-2021, iar un al 2-lea ar fi în zona de 10,35 lei/acțiune, ambele oportunități de cumpărare la niveluri la care randamentul dividendelor ar fi încă și mai atractiv. 10,00 lei/acțiune este, de asemenea, un nivel multiplu testat și totodată prag psihologic fiind un număr rotund.

O validare a reîntoarcerii pe tendință de creștere a acțiunii Electrica ar fi doar după o depășire a mediilor mobile indicate pe grafic și trecerea peste retragerea Fibonacci de 61,8%, în zona de 12,40 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
bursa
dividende