DECIZIE Ajutorul de stat de 350 milioane lei pentru supraviețuirea energiei pe huilă din Valea Jiului, tăiat prin prelungire cu 3 luni. Bani din Fondul de rezervă

DECIZIE Ajutorul de stat de 350 milioane lei pentru supraviețuirea energiei pe huilă din Valea Jiului, tăiat prin prelungire cu 3 luni. Bani din Fondul de rezervă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 dec 2023

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat sub formă de grant în valoare de aproape 350 milioane lei companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului, controlată de Ministerul Energiei, cea care a preluat recent activele funcționale energetice și industriale ale termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan în contul ștergerii de datorii bugetare de peste 1 miliard de lei ale Complexului Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvență de peste 7 ani. Banii vor trebui să asigure supraviețuirea Complexului până la vară, nu până la primăvară, cum se dorea inițial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Energiei a modificat proiectul de ordonanță de urgență prezentat anterior de Profit.ro, în sensul că grantul va fi acordat pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, nu decembrie 2023 - 31 martie 2024. OUG a fost adoptată astăzi de Guvern în această ultimă formă.

Managerii estimează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare și în construcții, până în februarie. Unde vor fi concedieri CITEȘTE ȘI Managerii estimează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare și în construcții, până în februarie. Unde vor fi concedieri

Practic, aceeași sumă totală, de aproape 350 milioane lei, va fi împărțită pe un număr de 7 luni, în loc de 4, cât se avea în vedere în prima variantă a draftului de act normativ. Astfel, se înjumătățesc sumele acordate în fiecare din lunile intervalului decembrie 2023 – martie 2024, prin redistribuire pentru lunile aprilie – iunie 2024.

De exemplu, pentru luna decembrie se vor vira numai 54,2 milioane lei, în loc de 91,5 milioane lei.

Varianta cea mai recentă

Varianta cea mai recentă

FOTO Noua mașină electrică rusească care ar trebui să concureze cu Tesla stârnește valuri de râs pe internet CITEȘTE ȘI FOTO Noua mașină electrică rusească care ar trebui să concureze cu Tesla stârnește valuri de râs pe internet

Toți banii vor proveni din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranță a extracțiilor de huilă și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci și pe cei peste 2.000 de angajați din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Național în perioade critice″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Tot recent, Guvernul a aprobat solicitarea Ministerului Energiei, de scutire a Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) de la aplicarea prevederilor așa-numitei ″Legi a austerității″ (nr. 296/2023), care interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare societăților de stat care ″au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent″.

DOCUMENT Pentru că nu a implementat la timp buletinul electronic, Guvernul este nevoit să prelungească utilizarea buletinelor simple pentru călătorii în afara țării CITEȘTE ȘI DOCUMENT Pentru că nu a implementat la timp buletinul electronic, Guvernul este nevoit să prelungească utilizarea buletinelor simple pentru călătorii în afara țării

Pentru stabilirea sumei necesare ca ajutor de stat, de 350 milioane lei, la estimarea cheltuielilor de funcționare s-au luat în calcul influențele creșterii salariului minim pe economie la 3.300 lei începând cu data de 01.10.2023, prevederile Legii nr. 296/2023, gradul exponențial de degradare al abatajelor miniere și alte modificări legislative cu influență asupra capacității de funcționare a CEVJ, precizează Ministerul Energiei.

Menționăm că în lunile decembrie 2023 și 30 iunie 2024 cresc valorile deoarece se calculeaza redevența minieră aferentă fiecărui trimestru. Costurile lunare sunt compuse din: costuri cu plata salariilor, a contribuțiilor și a tuturor drepturilor de personal prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, costuri cu active imobilizate și active circulante necesare consolidării, reabilitării în vederea accesului și punerii în siguranță a abatajelor și exploatărilor miniere, costuri cu achizițiile de materiale necesare pentru asigurarea siguranței și a securității în subteran, costurile legate de cărbunele destinat producerii de energie electrică, costurile care rezultă sau care au rezultat din închiderea unităților de producție a cărbunelui (art. 4 alin. (1) din Decizia 2010/787(UE)), costuri cu plata furnizorilor de piese de schimb și reparații, costuri cu achiziții de energie electrică și gaze naturale necesare funcționării, costuri cu taxe și impozite, costuri cu taxe ANRM (redevență minieră și taxa de exploatare) și costuri cu achiziția certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2)″, se arată în nota de fundamentare.

Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Kelemen Hunor: De ce banii de la marile companii, precum cele cu apele minerale, nu rămân în Harghita sau Bihor? CITEȘTE ȘI Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Kelemen Hunor: De ce banii de la marile companii, precum cele cu apele minerale, nu rămân în Harghita sau Bihor?

Acolo se mai menționează că, potrivit negocierilor purtate de Consiliul Concurenței cu Comisia Europeană, aceasta din urmă a acceptat să recunoască prezentul ajutor de stat, de 350 milioane lei, precum și pe cel anterior, de 70,5 milioane lei, ca parte integrată a ajutorului de stat pentru închideri mine care este în curs de prenotificare și aprobare potrivit art. 108 din TFUE.

Cele două reglementări nu au urmat procedura ordinară din cauza urgenței generate de starea avansată de degradare a exploatărilor miniere, stare care impune lucrări de reabilitare și consolidare a galeriilor, puțurilor și abatajelor, fără de care activitatea ulterioară de punere în siguranță nu putea avea loc″, se menționează în documentul citat.

LISTA de exproprieri pentru metroul Cluj-Napoca. Nume sonore, precum Kaufland, Ursus, universități și o parohie CITEȘTE ȘI LISTA de exproprieri pentru metroul Cluj-Napoca. Nume sonore, precum Kaufland, Ursus, universități și o parohie

Grantul este acordat prin derogare de la legislația în vigoare a ajutoarelor de stat și a concurenței.

″Neautorizarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă sau nerespectarea de către CEVJ SA a destinației sumelor acordate prin prezenta ordonanță de urgență și/sau a prevederilor deciziei Comisiei Europene privind aprobarea ajutorului de stat pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă determină aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat și a dobânzilor aferente (…)″, mai stipulează actul normativ. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
complexul energetic valea jiului
termocentrala paroșeni
mine huilă valea jiului