Delgaz Grid împrumută 80 milioane euro de la BERD

Delgaz Grid împrumută 80 milioane euro de la BERD
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 dec 2023

Delgaz Grid, compania de distribuție a E.ON România,  a contractat un împrumut de 400 milioane de lei (80 milioane euro) de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțarea face parte dintr-o facilitate sindicalizată mai amplă de 3 miliarde de lei (echivalentul a 600 de milioane de euro) semnată de companie cu șapte bănci comerciale și va finanța modernizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice a Delgaz Grid în nord-estul României.

Cum a relatat Profit.ro recent, acționarii Delgaz Grid au semnat încheierea de către companie a unui contract de facilități de credit sindicalizat de până la 3 miliarde de lei, pentru finanțarea investițiilor și refinanțarea unor datorii.

DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al Muncii CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al Muncii

Delgaz Grid a terminat anul 2022 cu pierderi de peste 125 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 1,73 miliarde lei. Societatea s-a împrumutat masiv anul trecut, inclusiv de la compania-mamă, datoriile sale crescând în 2022 de la 1,66 la 2,58 miliarde lei.

Împrumutul atras acum de la BERD va permite companiei să își îmbunătățească rețeaua cu soluții-cheie, cum ar fi un nou cablaj subteran și suprateran, noi substații care utilizează abordări digitalizate și care integrează cele mai recente sisteme de control și achiziție de date (SCADA), precum și 272.000 de contoare inteligente.

BERD a anunțat anterior că analizează acordarea unui împrumut de până la 125 milioane de euro către Delgaz Grid.

Delgaz Grid deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de peste 80.000 de kilometri. De asemenea, operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a acestora fiind de peste 20.000 de kilometri.

Delgaz Grid este controlată de gigantul energetic german E.ON, prin firma locală E.ON România SRL, cu 56,4853% din capital. Ceilalți acționari sunt Ministerul Energiei (13,5147%), asset-managerul Allianz Infrastructure Luxembourg (28,7708%) și asigurătorul Allianz Țiriac Asigurări (1,2292%).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
imprumut berd
modernizare retea electricitate delgaz
distributie energie delgaz