După Enel și Electrica, și alți mari jucători locali din energie caută soluții: Engie se împrumută și ea de la compania-mamă, la E.ON cresc dobânzile

După Enel și Electrica, și alți mari jucători locali din energie caută soluții: Engie se împrumută și ea de la compania-mamă, la E.ON cresc dobânzile
scris 7 sep 2022

Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale și energie electrică din România, la care statul român deține participații minoritare, subsidiarele locale ale giganțului francez Engie și ale celui german E.ON, caută soluții pe fondul scumpirii galopante a energiei și gazelor pe piețelor angro și al obligației legale de a suporta costurile plafonării prețurilor la consumatorii finali, costuri rambursate cu întârziere și nu integral de către Guvern.

Engie România se pregătește să încheie un contract de finanțare cu grupul-mamă Engie, prin afiliații săi, potrivit unui document analizat de Profit.ro. 

Giganții Geely și Aramco, în primăvară devenită cea mai valoroasă companie din lume, negociază să cumpere 60% din acțiuni la unitatea de motoare a Renault, care va include Uzina Mecanică Mioveni CITEȘTE ȘI Giganții Geely și Aramco, în primăvară devenită cea mai valoroasă companie din lume, negociază să cumpere 60% din acțiuni la unitatea de motoare a Renault, care va include Uzina Mecanică Mioveni

Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

La rândul său, furnizorul E.ON Energie trebuie să plăteasă dobânzi semnificativ mai mari pe două facilități de finanțare bancară contractate.

CONFIRMARE Terenul primei fabrici de spumă poliuretanică din România - vândut unui dezvoltator imobiliar. Profit.ro a anunțat anterior că fabrica, cu 150 de angajați, va fi închisă după 50 de ani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Terenul primei fabrici de spumă poliuretanică din România - vândut unui dezvoltator imobiliar. Profit.ro a anunțat anterior că fabrica, cu 150 de angajați, va fi închisă după 50 de ani

Compania a obținut deja aprobarea acționarilor pentru a încheia acte adiționale la contractele cu ING Bank și Unicredit, de majorare de la 0,3% până la maximum 1% a dobânzii la o facilitate overdraft în valoare de cel mult 993 milioane lei, respectiv de creștere de la 1,25% până la maximum 2% a dobânzii la o facilitate overdraft de cel mult 400 milioane lei și de majorare la 0,75% a comisionului la o facilitate de emitere de scrisori de garanție de maximum 1 miliard de lei. 

În plus, limita zilnică de plăți pe o facilitate de credit contractată de E.ON Energie tot de la ING Bank a fost majorată de la 350 la 400 milioane lei.

E.ON Energie este controlată indirect de către grupul german E.ON, prin E.ON România SRL, cu 68,18% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Ministerului Energiei (31,82%).

ANUNȚ Tarifele la vacanțele din 2023 vor fi înghețate CITEȘTE ȘI ANUNȚ Tarifele la vacanțele din 2023 vor fi înghețate

După cum a relatat Profit.ro, și Enel Energie și Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, furnizori majori de energie electrică pe piața românească, au fost nevoiți să împrumute de urgență luna trecută sute de milioane de euro de la compania-mamă din Italia.

″În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curent crește, iar băncile cu care companiile deja aveau contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, managementul a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la divizia financiară a acționarului Enel Group, anume Enel Finance International NV, în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie și 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia″, se menționează în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acționar minoritar la cei doi furnizori.

Amenzi înăsprite pentru firmele și persoanele care ard miriști și vegetație, punând în pericol viața sau sănătatea. Pedeapsa cu închisoarea, majorată până la 3 ani CITEȘTE ȘI Amenzi înăsprite pentru firmele și persoanele care ard miriști și vegetație, punând în pericol viața sau sănătatea. Pedeapsa cu închisoarea, majorată până la 3 ani

Problema de lichiditate a întregii industrii de furnizare, dar și de distribuție de energie este mai veche, după cum a relatat Profit.ro.

La începutul anului, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica SA, unde acționar principal este statul român, cu 48,8% din acțiuni, a dezvăluit că se vede obligat să contracteze anul acesta împrumuturi bancare suplimentare pe termen scurt pentru finanțarea activității curente în valoare de până la 1,5 miliarde lei, pentru care are nevoie de garanția companiei-mamă, întrucât suma menționată este mai mare decât valoarea contabilă totală a activelor Electrica Furnizare la 31 decembrie 2021, cifrată la sub 1,4 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
rambursare costuri plafonare preturi energie gaze
furnizori energie gaze probleme financiare
engie e.on enel electrica