EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina

EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 nov 2019

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a municipalității Capitalei, aflată în faliment și ale cărei active și operațiuni vor fi transferate Companiei Municipale Termoenergetica a Primăriei, consideră că, pentru îmbunătățirea alimentării cu căldură și apă caldă a locuitorilor din zonele Colentina-Fundeni și Pipera-Aviației, printre cele mai deficitare la acest capitol, este necesară construirea a două centrale noi în cogenerare de înaltă eficiență, câte una în fiecare dintre cele două cartiere menționate, cu capacități instalate de minimum 55 MWt, respectiv 40 MWt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După cum a relatat Profit.ro, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat la ultima ședință o hotărâre privind demararea de către RADET a "procedurilor necesare în vederea achiziționării de energie termică în zonele deficitare ale sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Municipiul București, respectiv Pipera-Aviației și Colentina-Fundeni".

Nici hotărârea și nici raportul de specialitate la proiectul acesteia nu precizau însă de unde intenționează RADET să cumpere agent termic pentru Pipera-Aviației și Colentina-Fundeni și nici cât va dura până ce această achiziție va deveni efectiv posibilă.

INFOGRAFIC Piața auto din România, cea mai mare creștere din Europa. Înmatriculările din UE au intrat pe un trend crescător CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Piața auto din România, cea mai mare creștere din Europa. Înmatriculările din UE au intrat pe un trend crescător

Potrivit unei note de fundamentare a RADET, transmisă de Regie la solicitarea Profit.ro și pe baza căreia a fost elaborat proiectul de hotărâre de Consiliu, RADET consideră necesară construirea de către unul sau mai mulți investitori a două centrale noi în zonele respective, acestea urmând să își vândă energia termică produsă către Termoenergetica, urmașa RADET.

"Vă comunicăm faptul că procedurile necesare achiziției de energie termică în zonele deficitare ale sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Municipiul București, respectiv Pipera - Aviației și Colentina – Fundeni, sunt cele prevăzute de legislația în domeniul achizițiilor publice", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții RADET.

În notă, RADET prezintă disfuncționalitățile în asigurarea de către Regie a furnizării agentului termic la parametri necesari în aceste două zone, din cauza absenței surselor locale de producție. În trecut, energia termică necesară pentru căldura și apa caldă a locuitorilor din Pipera-Aviației era produsă de CET Pipera,  iar pentru Colentina-Fundeni, de către CET Titan.

ULTIMA ORĂ Premierul Orban anunță cu cât poate majora salariul minim CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Premierul Orban anunță cu cât poate majora salariul minim

Cele două centrale nu mai funcționează însă de mulți ani, astfel că RADET alimentează în prezent cu agent termic consumatorii aferenți celor două zone deficitare din CET Sud și CET Progesu ale ELCEN, distanțele fiind foarte mari. Situația actuală, pe lângă disconfortul termic creat consumatorilor, provoacă pierderi financiare substanțiale pentru Regie, din cauza pierderilor tehnologice suplimentare generate de faptul că agentul termic trebuie transportat pe distanțe mult mai mari decât cea optimă.

"Având în vedere istoricul consumurilor clienților RADET și capacitățile disponibile pentru fostele CET Titan și CET Pipera, considerăm că o centrală de înaltă eficiență cu o capacitate instalată de circa 47-93 Gcal/h (55-108 MWt) și un debit de 900-1700 t/h ar putea asigura necesarul de energie termică în zona Titan-Faur, iar o centrală de înaltă eficiență cu o capacitate instalată de circa 35-68 Gcal/h (40-79 MWt) și un debit de 600-1300 t/h ar putea asigura necesarul de energie termică în zona Pipera-Aviației. Fără surse de producere a energiei termice zonale/locale nu poate fi optimizat sistemul de transport și distribuție pentru zonele Pipera-Aviației, Colentina-Fundeni, astfel încât să se asigure parametrii contractuali ai agentului termic (temperatură, presiune etc)", se arată în documentul citat.

În prezent, ELCEN asigură peste 90% din necesarul de agent termic al RADET pe întreg Bucureștiul, restul provenind de la producători semnificativ mai mici, respectiv Vest Energo și CET Grivița. Pe de altă parte, planurile mai vechi ale Primăriei Capitalei de a construi două noi centrale de producție de energie termică, în Colentina sau Titan, precum și în Aviației, au eșuat, ca și cel privind implementarea sistemului de cogenerare la centrala Casa Presei a RADET. De altfel, luna trecută, CGMB a aprobat diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica cu aproape 218 milioane lei, bani care erau destinați chiar implementării acestor proiecte investiționale.

O partitură originală a lui Mozart, vândută la Paris pentru 372.500 de euro CITEȘTE ȘI O partitură originală a lui Mozart, vândută la Paris pentru 372.500 de euro

Planuri în acest sens există însă la nivelul municipalității București de mult mai mulți ani.

O nouă centrală în Titan este plănuită în prezent de către Ministerul Economiei, prin compania Titan Power, la care acționari sunt Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) și Electrocentrale Grup. 

Omul de afaceri Constantin Bucur, care deține și conduce producătorul de energie privat Vest Energo din București, fostul CET Militari, a declarat luna trecută că se străduiește din 2010 să obțină aprobările necesare de la autorități pentu a construi două centrale termice noi în partea de nord a Capitalei, unde alimentarea cu căldură și apă caldă este extrem de precară, însă până în prezent ar fi primit doar răspunsuri negative, reproșându-i-se inclusiv că vrea să "acapareze" piața triplându-și cota ca furnizor al RADET. Anul trecut, Vest Energo aproba oficial, în AGA, planuri de investiții care vizau construirea chiar a trei noi centrale în cogenerare.

EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina
EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina
EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina
EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina
EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina
EXCLUSIV DOCUMENT Ce soluție vede RADET pentru încălzirea bucureștenilor din Pipera și Colentina

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata