EXCLUSIV Tranzacție: Ioan Niculae vinde combinatul chimic Viromet unui român cu afaceri în Italia, care deține și Giurgiu Port

EXCLUSIV Tranzacție: Ioan Niculae vinde combinatul chimic Viromet unui român cu afaceri în Italia, care deține și Giurgiu Port
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 aug 2019

Omul de afaceri Ioan Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, vinde combinatul chimic Viromet Victoria, parte a grupului Interagro, despre care a anunțat recent că a fost repornit și că se va aproviziona cu gaze din import, unui român care deține în Italia o companie de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice și care a preluat recent și operatorul portuar SCAEP Giurgiu Port.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, potrivit informațiilor Profit.ro, Viromet va fi preluat prin intermediul unei firme înființate anul acesta în România și controlate integral de către SCAEP Giurgiu Port. Tranzacția poate fi finalizată luna viitoare.

În prezent, Viromet este deținut de Niculae prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, care are aproape 98% din capitalul social al combinatului, deținere în valoare nominală de peste 46 milioane lei.

Operatorul portuar de marfă este controlat în proporție de peste 78% de către omul de afaceri Gabriel Ticea. Acesta deține și conduce în Italia o firmă de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice, Romital SRL, cu sediul principal în Milano.

British American Tobacco acuză Guvernul de lipsă de transparență: Am aflat din presă că se mărește acciza la țigarete în septembrie CITEȘTE ȘI British American Tobacco acuză Guvernul de lipsă de transparență: Am aflat din presă că se mărește acciza la țigarete în septembrie

Ticea figurează oficial ca acționar majoritar al SCAEP Giurgiu Port din primăvara acestui an, compania fiind controlată anterior de Ioan Niculae, tot prin vehicule juridice offshore. În țară, Ticea se numără printre acționarii distribuitorului angro de medicamente Romfarmachim, cu o deținere de circa 6%.

SCAEP Giurgiu Port a lui Ticea este creditor al Viromet, după ce a preluat o creanță în sumă neprecizată asupra combinatului chimic din Victoria, garantată cu peste 1.500 de echipamente și instalații ale unității de producție, potrivit datelor AEGRM. Creanța a fost preluată de la comerciantul angro de îngrășăminte chimice Autocora SRL al omului de afaceri din Alexandria Dănel Dinu.

Romital SRL din Milano a lui Gabriel Ticea figurează și printre creditorii uneia dintre principalele companii insolvente controlate de Niculae, Interagro SRL, cu o creanță de peste 4 milioane lei, preluată prin cesiune de la aceeași Autocora SRL. Romital s-a mai judecat în trecut cu Interagro SRL pentru o datorie de 55.000 dolari provenită din intermedierea în 2014, în favoarea companiei lui Niculae, a vânzării unei cantități de 11.000 tone de uree agricolă către o altă firmă din Italia, Chimitrade SpA, contra sumei de peste 4 milioane dolari.

Și SCAEP Giurgiu Port are o creanță asupra Interagro SRL, de 2,38 milioane lei, provenită de asemenea de la Autocora. 

Site-ul celui mai important târg de jocuri a expus datele personale ale tuturor celor acreditați CITEȘTE ȘI Site-ul celui mai important târg de jocuri a expus datele personale ale tuturor celor acreditați

Nici Niculae, nici Ticea nu au putut fi contactați.

Ioan Niculae a anunțat la începutul lunii trecute că a repornit combinatul Viromet și că acesta va produce metanol cu gaze achiziționate din import. Compania, printre puținele neintrate în insolvență din grupul Interagro, a terminat anul trecut cu pierderi de aproape 23 milioane lei, la o cifră de afaceri de 31,61 milioane lei, precum și datorii totale de peste 160 milioane lei, iar la 31 martie 2019 datora bugetelor statului restanțe în sumă de peste 14 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, Niculae vrea să vândă și combinatul chimic Ga Pro Co Chemicals Săvinești, intrat anul trecut în faliment. Lichidatorul judiciar al combinatului negociează cu mai mulți investitori preluarea acestuia.

În aprilie, Ioan Niculae amenința că își va alimenta combinatele numai cu gaze de import și le ura producătorilor autohtoni să facă un foc mare în Piața Victoriei cu gazele din producția internă. "Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze - n.r.) ce vor face. Și nu trebuie să ajungem în 2022, dacă se va importa gaz. Să presupunem că eu îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face ei cu gazul (din producția internă - n.r.)? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel oficial din Ungaria, dacă tot ne-am distrus industria chimică și petrochimica. «O să facem un foc mare în Piața Victoriei și să ne uitam toți la el»", spunea Niculae într-un comunicat Interagro.

Guvernele UE au desemnat-o pe bulgăroaica Kristalina Georgieva drept candidată la conducerea FMI CITEȘTE ȘI Guvernele UE au desemnat-o pe bulgăroaica Kristalina Georgieva drept candidată la conducerea FMI

Tot în aprilie, reprezentanții a cinci fabrici producătoare de îngrășăminte din grupul Interagro, printre care Viromet, plus Ioan Niculae însuși în numele Interagro, au cerut o audiență la premierul Viorica Dăncilă, “cu speranța” de a identifica împreună o soluție pentru reluarea producției în combinate.

Varianta inițială a OUG nr. 114/2018 prevedea că și consumatorii industriali de gaze precum combinatele lui Niculae urmau să primească materie primă de producție internă la preț plafonat de 68 lei/MWh, însă prevederea a fost eliminată ulterior prin OUG nr. 19/2019. Niculae susținea însă că nici prima variantă nu ar fi fost mulțumitoare, căci combinatele sale ar fi urmat să primească volume de gaze de producție internă mult prea mici față de necesar.

În mai a fost confirmat planul de reorganizare al Interagro SA, principala companie din grupul omonim al lui Ioan Niculae, iar creditorii se vor pronunța în curând și asupra planului similar al Interagro SRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioan niculae
interagro
viromet
giurgiu port
ingrasaminte chimice
trading ingrasaminte chimice
gaze ieftine
gaze pret plafonat
gaze din import