FOTO Alimentarea cu energie a Bucureștiului: stația Filaret va fi modernizată și pentru evitarea unei pene masive de curent în caz de seism. Un corp de clădire datează din 1908

FOTO Alimentarea cu energie a Bucureștiului: stația Filaret va fi modernizată și pentru evitarea unei pene masive de curent în caz de seism. Un corp de clădire datează din 1908
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 ian 2021

Stația de transformare 110/20/10kV Filaret, cu echipamente vechi și de 45 de ani, parte a rețelei de distribuție a energiei electrice din București, Ilfov și Giurgiu operată de concesionarul E-Distribuție Muntenia din grupul italian Enel, va fi modernizată, pentru evitarea unei pene masive de curent, inclusiv în caz de seism, potrivit unui document al operatorului de distribuție, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, modernizarea stației este necesară pentru "reducerea consecințelor unor întreruperi pe termen lung în cazul unui seism important sau ca urmare a defectării echipamentului uzat, reducerea consecințelor în cazul unor accidente determinate de deteriorarea gravă a clădirii în caz de calamitate(cutremur), creșterea posibilității de transfer a puterii în situații de contingență, între zonele de vest și sud ale rețelei de 110 kV și posibilitatea racordării de noi consumatori în condiții de siguranță", arată sursa citată.

În acest scop, E-Distribuție Muntenia a lansat o licitație pentru a achiziționa lucrări de proiectare și execuție, valoarea totală a acordului cadru, cu durată de 2 ani, fiind estimată între 28 și 36 milioane lei plus TVA.

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim. Indicatorii luați în calcul și sectoarele economice vulnerabile CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat majorarea salariului minim. Indicatorii luați în calcul și sectoarele economice vulnerabile

Echipamentele din stația 110/20/10 kV Filaret au o durată de exploatare între 25 și 45 de ani, fiind uzate atât fizic, cât și moral, ceea ce face ca, în echiparea prezentă, să fie imposibilă integrarea în sistemul de telecontrol, iar siguranța în exploatare este condiționată de lucrări de mentenanță cu o frecvență foarte mare, se menționează în documentația de atribuire.

Stația Filaret este compusă din 3 corpuri de clădire. Două dintre acestea au fost edificate în anii 1968-1970. Cel de-al treilea, care adăpostește stația 20/10 kV, a fost construit în anii 1906-1908. "(...) ulterior, prin anii 1920, i s-a anexat corpul camerei de comandă vechi al stației; clădirea face parte din ansamblul ce a alcătuit prima centrală electrică din București (Uzina Electrică București)", se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit propriilor declarații, E-Distribuție Muntenia a investit 66 milioane lei în 2019 în rețeaua de distribuție din București, Ilfov și Giurgiu, pentru îmbunătățirea calității serviciului, iar anul trecut – circa 229 milioane lei.

FOTO Alimentarea cu energie a Bucureștiului: stația Filaret va fi modernizată și pentru evitarea unei pene masive de curent în caz de seism. Un corp de clădire datează din 1908
Clădirea vechii Uzine Electrice București. Sursă foto: Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Clădirea vechii Uzine Electrice București. Sursă foto: Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu/ Cererea a fost trimisă ministrului Justiției CITEȘTE ȘI Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu/ Cererea a fost trimisă ministrului Justiției

Operatorul de transport și sistem Transelectrica a avizat încă din 2015 un studiu din care a rezultat necesitatea construirii a 2 stații de transformare noi, în Grozăvești și Filaret, pentru siguranța alimentării cu energie a Capitalei, însă nu a găsit terenuri pe care să le construiască.

"Se reconfirmă necesitatea realizării unor injecții de 400 kV în zona Metropolitană București, corelat cu evoluția consumului. (...) Suprasarcinile sunt eliminate la limită la considerarea soluției de întărire a zonei metropolitane București și anume realizarea stației 400/110kV Grozăvești și realizarea stației 400/110kV Filaret. Soluția constă în realizarea unei stații de 400/110kV la Grozăvești, racordată prin două LES 400kV cu stația Domnești, respectiv București Sud, și realizarea suplimentară a unei stații de 400/110kV la Filaret, racordată intrare – ieșire în cablul realizat în etapa anterioară de la Grozăvești la București Sud", se menționează repetat în mai multe documente Transelectrica  din ultimii ani.

O parte din consumatorii de energie electrică din nord-estul Bucureștiului au rămas marți fără curent timp de circa jumătate de oră, în urma unei noi avarii survenite la stația de transformare Fundeni a operatorului de transport și sistem Transelectrica, a patra din ultimii 5 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimentare energie bucuresti
pana de curent bucuresti
avarie curent electric bucuresti
enel bucuresti distributie energie
transelectrica avarie
e-distributie avarie