FOTO O casă majoră de brokeraj bursier vrea să încălzească centralizat Vatra Dornei și să producă energie de echilibrare pe gaze. Contract de concesiune cu municipalitatea

FOTO O casă majoră de brokeraj bursier vrea să încălzească centralizat Vatra Dornei și să producă energie de echilibrare pe gaze. Contract de concesiune cu municipalitatea

Sursă foto: pagina Facebook Primăria Municipiului Vatra Dornei

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 feb 2024

O firmă controlată indirect de una dintre casele de brokeraj majore de la Bursa de Valori București a concesionat de la autoritatea locală din Vatra Dornei clădirile centralei în cogenerare pe gaze, de 20 MW, nefuncțională din municipiul sucevean, ridicată în 2008, cu tot cu terenurile acesteia, și vrea să instaleze pe amplasament încă o unitate de producție de energie termică și electrică de acest tip, propunându-și ca întreg ansamblul să fie pus în funcțiune până la sfârșitul acestui an, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dezvoltatorul este BRK Cogen SRL, societate deținută integral de BRK Power Energy SRL, companie cu profil de producător de energie electrică înființată în urmă cu 2 ani și controlată în proporții egale (de câte 50%) de brokerul BRK Financial Group din Cluj-Napoca și de subsidiara sa de administrare de fonduri de investiții SAI Broker, după cum a relatat Profit.ro la acel moment.

DOCUMENT ANAF vine cu precizări pentru noua Declarație unică. Formular schimbat. Noi reguli inclusiv pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF vine cu precizări pentru noua Declarație unică. Formular schimbat. Noi reguli inclusiv pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor

BRK Cogen a încheiat contract de concesiune pentru clădiri și terenuri pe 15 ani cu municipalitatea Vatra Dornei în urmă cu un an, în februarie 2023.

Proiectul constă în montarea pe amplasament a 2 grupuri generatoare de energie electrică, cu putere instalată de 1,5 MW/grup (în total 3 MW), dotate cu motoare cu ardere internă pe gaz (2x3.520 kWt), și a unor instalații de recuperare a căldurii reziduale din gazele de ardere și de apă pentru prepararea agentului termic.

Criza imobiliară din China lasă în centrul Los Angelesului un turn de un miliard de dolari abandonat și cu graffiti CITEȘTE ȘI Criza imobiliară din China lasă în centrul Los Angelesului un turn de un miliard de dolari abandonat și cu graffiti

Energia termică recuperată va fi livrată ca agent termic în sistemul de încălzire centralizată al municipiului Vatra Dornei″, se menționează în documentația proiectului. Puterea termică totală va fi de peste 7 MW. În prezent, unicul furnizor al sistemului este centrala termică pe rumeguș de 18 MW a Primăriei, dată în folosință în 2004 cu fonduri PHARE, dar care funcționează cu mari pierderi și are nevoie de bani de la bugetul central de stat pentru a putea să meargă în continuare.

Dezvoltatorul noii centrale își propune să vândă energia electrică produsă pe piața serviciilor tehnologice de sistem și de echilibrare, pentru reglaj terțiar rapid, în momente în care electricitatea injectată în sistemul național este deficitară, iar prețurile pe piața de echilibrare sunt avantajoase.

Fostul șef al spionajului german Hans-Georg Maassen înființează un nou partid de dreapta CITEȘTE ȘI Fostul șef al spionajului german Hans-Georg Maassen înființează un nou partid de dreapta

Amplasamentul proiectului, aparținând vechii centrale în cogenerare nefuncționale, dispune de toate utilitățile necesare: alimentare cu gaz natural, racord la instalația electrică, racord la rețeaua de termoficare, sisteme de evacuare a gazelor de ardere, sisteme de ventilație etc. Vor fi realizate instalații de interconectare (rețele de incintă) între centrala în cogenerare nouă și instalațiile termice și electrice existente.

″Pe amplasamentul propus pentru realizarea investiției se află două clădiri. În clădirea principală se află instalații termoenergetice de bază (turbine, cazane recuperatoare, echipamente de comutație electrică, instalații de evacuare gaze de ardere, instalații de ventilație și răcire). În cea de-a doua clădire se află instalații de comprimare a gazului natural necesar pentru alimentarea turbinelor. Instalațiile existente sunt în conservare tehnică, deoarece nu se încadrează în normele legale actuale″, se mai precizează în documentul citat.

FOTO&VIDEO Imagini în premieră - Aproape 1.000 muncitori chemați la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României, prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Imagini în premieră - Aproape 1.000 muncitori chemați la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României, prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați

Valoarea totală a investiției era estimată în primăvara trecută la 8,9 milioane lei. Proiectul BRK Cogen a primit aviz tehnic de racordare (ATR) de la operatorul de distribuție Delgaz Grid în noiembrie 2023 și are termen estimat de punere în funcțiune finalul lui 2024. Recent, capitalul social al companiei-mamă, BRK Power Energy, a fost triplat, la peste 1,66 milioane lei.

Contactați de Profit.ro pentru comentarii și detalii suplimentare, reprezentanții BRK Power Energy nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Potrivit informațiilor proprii, compania mai are în plan, după finalizarea proiectului de la Vatra Dornei, să instaleze încă 2 centrale similare, de 3 și 13 MW, pe amplasamente neprecizate, punerile în funcțiune fiind estimate pentru 2025 și 2026.

FOTO O casă majoră de brokeraj bursier vrea să încălzească centralizat Vatra Dornei și să producă energie de echilibrare pe gaze. Contract de concesiune cu municipalitatea
Planul centralei noi. Sursă foto: https://brk-pe.ro/

Planul centralei noi. Sursă foto: https://brk-pe.ro/

Vechea centrală în cogenerare din Vatra Dornei, care nu a fost pusă niciodată în funcțiune, a fost rezultatul demersului prin care, în anul 2004, Consiliul Județean Suceava, împreună cu 60 de primării din județ, au contractat de la Deutsche Bank un credit în sumă totală de 86,3 milioane euro, transferat ulterior, în 2011, la Erste Bank.

Din această sumă, 27,2 milioane euro au fost destinați construirii a circa 233 de kilometri de conducte de transport de gaze naturale de înaltă presiune, iar din restul s-au făcut centrale în cogenerare și rețele de termoficare în municipiile Rădăuți, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, precum și în orașele Gura Humorului și Siret.

Un robot acționat magnetic se poate deplasa prin artere pentru a trata pacienții cu AVC CITEȘTE ȘI Un robot acționat magnetic se poate deplasa prin artere pentru a trata pacienții cu AVC

În urma demersului, în județ au rămas însă sectoare de conducte disparate inutilizabile, neconectate la sistemul național, motiv pentru care nici centrala în cogenerare din Vatra Dornei, terminată de construit în 2008, nu a putut funcționa vreodată, alimentarea ei cu combustibil fiind imposibilă.

Transgaz a preluat în cele din urmă conductele, dar magistrala-cheie centrală, Pojorâta-Vatra Dornei, nu a fost finalizată decât în vara anului 2022. Ulterior, anul trecut, operatorul de distribuție Nova Power&Gas a construit rețea de profil în municipiu, fapt care permite și punerea în funcțiune a noii unități în cogenerare a BRK Cogen.

Producător de trenuri de stat chinez, ținta primei anchete a Comisiei Europene privind subvențiile de stat străine neloiale CITEȘTE ȘI Producător de trenuri de stat chinez, ținta primei anchete a Comisiei Europene privind subvențiile de stat străine neloiale

Compania BRK Power Energy, asociatul unic al BRK Cogen, este condusă de Alina Pop, fost CEO și președinte al Consiliului de Administrație al Electrogrup, cea mai mare companie din grupul E-INFRA din care face parte și Nova Power&Gas, cu activități în energie, infrastructură și telecomunicații, deținut de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

Administrator al BRK Cogen este firma de consultanță și management MBK Power Energy SRL, controlată și condusă de Mircea Bica, fost director general al Nova Power&Gas (2016-2022), iar anterior – inginer la Transelectrica (1999-2015).

viewscnt
Afla mai multe despre
încălzire centralizată vatra dornei
căldură apă caldă vatra dornei
cogenerare vatra dornei
centrală nouă cogenerare vatra dornei
gaze naturale vatra dornei