FOTO Rompetrol a finalizat o investiție de 1,4 milioane de dolari într-un sistem de recuperare a motorinei ușoare la Petromidia

FOTO Rompetrol a finalizat o investiție de 1,4 milioane de dolari într-un sistem de recuperare a motorinei ușoare la Petromidia
scris 31 iul 2020

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat un proiect investițional de 1,4 milioane de dolari, vizând instalarea unui nou sistem de recuperare a motorinei ușoare la coloana de fracționare din cadrul instalației de Cocsare Întârziată.

Proiectul a fost implementat recent pe parcursul reviziei generale a rafinăriei Petromidia.

„Compania noastră a reușit implementarea unui proiect care susține planurile și obiectivele de creștere a eficienței, de reducere a costurilor, de optimizare a fluxurilor operaționale, dar și de modernizare și aliniere la cele mai moderne soluții de prelucrare a țițeiului. Această inițiativă se alătură proiectelor ample de reducere a impactului asupra mediului înconjurător și proiectelor de digitalizare, menite să aducă un plus de eficiență”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderii

Rompetrol susține că introducerea proiectului în fluxul instalației de Cocsare Întârziată va optimiza profilul termic pe coloană, ceea ce va conduce la o recuperare suplimentară de motorină ușoară de cocsare la aceeași calitate, prin reducerea cantității de motorină grea de cocsare.

Instalația de Cocsare Întârziată are o vechime de 35 de ani

Instalația de Cocsare Întârziată are o vechime de 35 de ani

De asemenea, reducerea randamentului de motorină grea de cocsare conduce la creșterea de materii prime prelucrate în rafinăria Petromidia.

Din punct de vedere tehnologic, îndepărtarea suplimentară a căldurii din coloana de fracționare 180-C2 duce la o producție de aproximativ 7 tone/oră de abur și, implicit, la reducerea presiunii pe sistem.

Instalației de Cocsare Întârziată are o vechime de 35 de ani.

În 2013, instalația a trecut printr-un amplu proiect de modernizare, cu costuri de peste 50 de milioane de dolari, care a dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, precum și o diminuare a consumului energetic.

EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la Chișinău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la Chișinău

În 2019, rafinăria Petromidia a consemnat o producție totală de 1.37 milioane de tone de benzină și 2.93 milioane de tone de motorină (în creștere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reușit să obțină 406 kt de combustibil de aviație Jet A1, nivel record în istoria de peste 40 de ani a unității.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,69%).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
investiție
petromidia