Gazele rusești exportate prin TurkStream vor concura producția din Marea Neagră. Ministrul bulgar al energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii Gazprom la Moscova

Gazele rusești exportate prin TurkStream vor concura producția din Marea Neagră. Ministrul bulgar al energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii Gazprom la Moscova

Alexei Miller (CEO Gazprom)

scris 20 mai 2018

Șansele ca Europa Centrală și de Sud-Est să fie inundată cu gaz rusesc devin din ce în ce mai ridicate, săptămâna trecută având loc la Moscova o întâlnire între Alexey Miller, președintele executiv al Gazprom și Temenuzka Petkova, ministrul bulgar al energiei, în care s-a discutat, printre altele, perspectiva livrării de gaze rusești către Europa prin TurkStream.

Potrivit unui comunicat Gazprom, Miller l-a informat pe ministrul bulgar în legătură cu finalizarea în timp util a lucrărilor de construire a primului gazoduct dintre cele două care vor traversa Marea Neagră între Rusia și Bulgaria.

În cursul discuțiilor s-a ajuns la concluzia că TurkStream este cheia pentru îmbunătățirea securității livrării de gaze Gazprom către Europa.

Temenuzka Petkova, la informat, la rândul său, pe CEO-ul Gazprom despre planurile de dezvoltare a sistemului bulgar de transmisie a gazelor.

În 2017, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Bulgaria au totalizat 3,3 miliarde metri cubi, în creștere cu 4,7% față de 2016

Primul gazoduct al TurkStream este destinat consumatorilor turci, în timp ce cel de-al doilea va furniza gaz în Europa de sud și sud-est. Fiecare Gazoduct va avea o capacitate de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an.

Harta proiectului TurkStream

Gazele rusești exportate prin TurkStream vor concura producția din Marea Neagră. Ministrul bulgar al energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii Gazprom la Moscova

La începutul lunii februarie, vicepreședintele companiei ruse, Alexander Medvedev, a anunțat la Viena că cele 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor fi transportate de Gazprom către Europa prin una din cele două conducte TurkStream ar putea avea ca destinație finală Baumgarten, terminalul OMV, principalul acționar al OMV Petrom, din Austria.

Potrivit vicepreședintelui Gazprom, preferința pentru Turkstream și ocolorea Ucrainei ca rută de trasport după expirarea contractului în 2020, este rezultatul preferințelor exprimate de clienții europeni. “Mulți clienți ne-au anunțat că ar prefera să le fie livrate gaze prin noile coridoare, nu prin Ucraina", a afirmat Medvedev.

"Cât va continua transportul gazelor prin Ucraina va depinde de condițiile de tranzit din Ucraina și de modul în care va evolua cererea în Europa", a explicat Medvedev

Anterior, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că, după 2019, prin Ucraina ar urma să fie transportați doar 10-15 miliarde de metri cubi de gaze rusești, însă Medvedev a precizat că poate oferi nicio cifră actualizată

Preferința Gazprom pentru terminalul Baumgarten, care este operat de OMV, compania europeană cu care rușii au o colaborare strânsă, ar putea fi sugerată și de declarațiile lui Medvedev, potrivit cărora, pentru a livra gaze în Italia, Gazprom n-ar mai trebui să construiască niciun gazoduct, ci ar putea utiliza conducta TAP planificată la 10 miliarde de metri cubi pe an și proiectată pentru a muta gazul azer în Italia din Turcia.

Interesant este că și proiectul BRUA, finanțat de Uniunea Europeană, are același obiectiv, intenționând să asigure transportul gazelor din Orientul Mijlociu prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria la terminalul operat de OMV.

Cu alte cuvinte, gazul extras din Marea Neagră, inclusiv de OMV, va concura cu cel exportat de Gazprom printr-una din conductele TurkStream.

viewscnt
Afla mai multe despre
turkstream
gazprom
bulgaria
austria
baumgarten