Comisarul european pentru energie se află la Teheran pentru a proteja companiile din UE de sancțiunile impuse de SUA Iranului

Comisarul european pentru energie se află la Teheran pentru a proteja companiile din UE de sancțiunile impuse de SUA Iranului
scris 19 mai 2018

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Miguel Arias Canete, a sosit sâmbătă la Teheran pentru a prezenta planuri pentru continuarea achizițiilor de petrol și gaze și pentru a proteja companiile europene de aplicarea noilor sancțiuni impuse de SUA Iranului.

Potrivit AFP, Canete urma să se întâlnească sâmbătă cu șeful Alianței Iranului pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, cu ministrul Mediului, Isa Kalantari, și cu ministrul petrolului Bijan Namdar Zanganeh. Discuțiile cu ministrul de externe Mohammad Javad Zarif au fost programate duminică.

Canete este primul oficial occidental care vizitează Iranul de când președintele Donald Trump a anunțat retragerea SUA din cadrul acordului nuclear semnat cu Iranul în 2015 și reimpunerea sancțiunilor. Acestea ar efcta cel mai mult firmele europene, prezente deja pe piața iraniană după ridicarea sancțiunilor în 2016.

Iranul solicită statelor musulmane revizuirea relațiilor economice cu SUA CITEȘTE ȘI Iranul solicită statelor musulmane revizuirea relațiilor economice cu SUA

Multe dintre companiile europene - printre care gigantul francez Total și sau compania olandeză Maersk - au declarat deja că va fi imposibil să rămână în Iran odată ce sancțiunile americane vor fi reimpuse în următoarele șase luni.

Comerțul Iranului cu Uniunea Europeană este de aproximativ 20 de miliarde de euro, împărțit uniform între importuri și exporturi.

Marea majoritate a achizițiilor europene din Iran (90%) o reprezintă achiziții de petrol, în special de către Spania, Franța, Italia, Grecia, Olanda și Germania. Iranul ocupă poziția a patra în topul statelor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, producând aproximativ 3,8 milioane barili de petrol pe zi, și se situează pe locul al doilea în topul statelor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale, după Rusia.

Transgaz a primit autorizație de construcție pentru conducta care va transporta gazele din Marea Neagră ale ExxonMobil-OMV Petrom spre Ungaria și Ucraina CITEȘTE ȘI Transgaz a primit autorizație de construcție pentru conducta care va transporta gazele din Marea Neagră ale ExxonMobil-OMV Petrom spre Ungaria și Ucraina

Compania petrolieră franceză Total a amenințat miercuri că se va retrage din proiectul de gaze naturale în valoare de 3 miliarde de dolari din Iran în cazul în care președintele american Donald Trump nu renunță la sancțiunile pe care le-a reimpus săptămâna trecută statului asiatic sau nu este exceptată de la acestea. Total a fost prima companie occidentală care a semnat contracte cu companiile iraniene în urma ridicării parțiale a sancțiunilor impuse de SUA și aliați săi pe tema încălcării acordului nuclear.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
iran
ue
total