GRAFIC Explozie a prețurilor la gaze pe piețele europene, ca urmare a reducerii livrărilor Gazprom prin Nord Stream

GRAFIC Explozie a prețurilor la gaze pe piețele europene, ca urmare a reducerii livrărilor Gazprom prin Nord Stream
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 iun 2022

Anunțul Gazprom privind reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, la 67 milioane de metri cubi pe zi, după ce miercuri micșorase cantitatea de la 167 la 100 milioane metri cubi pe zi, a provocat o explozie a prețurilor pe piața europeană. Prețul gazului natural de referință pe această piață, cel tranzacționat pe bursa olandeză TTF, a crescut joi dimineață cu încă 11%, la 130 euro/MWh, după ce miercuri se majorase cu 24%. Efectele s-au simțit și pe piața autohtonă, prețul spot de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) majorându-se miercuri cu 12%, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Prețul gazului cu livrare în ziua următoare a crescut miercuri pe BRM de la 441 lei/MWh (86 euro/MWh) la 494 lei/MWh (99 euro/MWh), o apreciere inferioară celei de pe cea mai importantă piața regională, cea austriacă CEGH, unde prețul gazului s-a majorat cu 14%, de la 93,4 euro/MWh la 106,4 euro/MWh.

România se alimentează cu gaz rusesc prin conducta Turk Stream, prin care joi sunt programate să intre în țară 5,5 milioane de mc, din care 2,8 milioane doar tranzitează SNT, urmând a ajunge în Ungaria.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Faptul că România este țară de tranzit pentru gazul rusesc este și explicația faptului că prețul gazului este inferior celui din Ungaria și din Austria.

Ultimele tranzacții s-au efectuat miercuri seară la un preț de 530 lei/MWh (107,1 euro/MWh) pe BRM și la 117,8 euro/MWh pe CEGH.

Joi dimineață, prețul futures al gazului pe cea mai importantă piață europeană, cea olandeză TTF, a atins un maxim de 134,99 euro/MWh, iar pe bursa austriacă, vânzătorii au solicitat și 137 euro/MWh.

OMV a confirmat, pentru publicația financiară rusă Vedomosti, că a fost anunțată de Gazprom de scăderea livrărilor de gaze. „Însă această scădere poate fi compensată integral de OMV”, a declarat un purtător de cuvând al companiei.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple

O declarație similară a făcut și grupul italian Eni. ”Eni confrmă că Gazprom i-a comunicat o reducere limitată a furnizării de gaze naturale, pentru ziua de miercuri, de aproximativ 15%”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt, care a precizat că ”motivele acestei reduceri nu au fost notificate în acest stadiu”.

În ultimele 3 zile, prețul gazelor de pe piața europeană s-a majorat cu peste 55%, de la 83,4 euro/MWh la 130 euro/MWh, în urma reducerii de către Gazprom cu 60% a livrărilor prin conducta Nord Stream 1, pentru care a dat vina pe compresoarele Siemens „nefuncționale”.

În aceeași perioadă, prețul spot al gazului pe BRM (tranzacții forward n-au fost efectuate) a crescut cu 27,5%, de la 387,7 lei/MWh (78,4 euro/MWh) la 494 lei/MWh (99 euro/MWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
ue
romania
brm
gazprom
ttf
cegh