GRAFICE Prețul energiei bate record după record. România - a doua cea mai scumpă piață europeană

GRAFICE Prețul energiei bate record după record. România - a doua cea mai scumpă piață europeană
Florin Rusu
Florin Rusu
scris miercuri, 17:51

Canicula și importurile făcute de Ucraina din România și statele vecine ca urmare a bombardamentelor rusești care au afectat sistemul național au condus la stabilirea unor prețuri record pentru perioada de vară pe piața spot operată de OPCOM. Astfel, un MWh furnizat pentru joi în intervalul orar 20-21 a costat 2800 lei (563 euro), iar prețul mediu zilnic al energiei furnizate joi la 945 de lei/MWh (190 de euro), relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

VEZI AICI ȘI INFOGRAFIC Ministrul Energiei explică de ce electricitatea în România a ajuns să fie mai scumpă decât în vestul Europei

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

România este cea de-a doua cea mai scumpă piață europeană, după Ungaria (unde prețul unui MWh este  pentru joi de 264 euro), prețuri apropiate de cel de pe OPCOM fiind înregistrate doar în celelalte state balcanice, Grecia și Bulgaria (185 euro/MWh).

Tranzacție - fondatorul Betty Ice intră pe nișa de parcuri eoliene și solare. Înțelegere cu Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan CITEȘTE ȘI Tranzacție - fondatorul Betty Ice intră pe nișa de parcuri eoliene și solare. Înțelegere cu Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan

De altfel, toate statele care se învecinează cu Ucraina au prețuri ridicate: 161 euro/MWh - Slovacia și 148 euro/MWh - Polonia.

Comparativ, prețurile din Germania (91 euro/MWh) sau Franța (78 euro/MWh) sunt de 2 ori mai reduse decât cele din România, și de 3 ori sub cele din Ungaria.

În urma bombardamentelor rusești care le-a distrus o bună parte din capcitatea de generare de electricitate, autoritățile ucrainene importă masiv energie de la statele din jur.

DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor

Potrivit Ukrenergo, operatorul național, “ieri Marți -n.r.), de la 20:00 la 22:00, pentru a reduce cantitatea de întreruperi Ukrenergo a apelat la ajutoare de urgență din sistemele de energie ale Poloniei și Slovaciei. Astăzi (Miercuri -n.r.) la orele de seară este planificată și implicarea aprovizionării de urgență din țările europene (vecine: Polonia, Slovacia,Ungaria și România -n.r.) pentru a compensa o parte din deficitul energetic din sistem și pentru a susține rezervele. Pe parcursul zilei de miercuri din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Moldova, Ucraina a importat un volum total 28,5 GWh”.

Comparativ, prin mecanismul de cuplare pe care se bazează piețele spot, România a importat miercuri din Ungaria 7,1 GWh, o cantitate de 4 ori mai redusă decât cea importată de Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
ucraina
ungaria
romania
import