GRAFICE Prețul gazului pe piața liberă, cu 15% sub cel reglementat. Consumatorii români vor achita facturi mai mari decât cele pe care le-ar fi plătit în absența controlului prețurilor impus de guvern

GRAFICE Prețul gazului pe piața liberă, cu 15% sub cel reglementat. Consumatorii români vor achita facturi mai mari decât cele pe care le-ar fi plătit în absența controlului prețurilor impus de guvern
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 31 mai 2023

Prețul gazului pe piața liberă, atât pe cea spot, cât și pe cea forward ale Bursei Române de Mărfuri (BRM), se situează de câteva zile cu 15% sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii sunt obligați să vândă, iar furnizorii să cumpere gazele din producția internă. În timp ce, în Europa, prăbușirea prețurilor gazelor a început să fie transferată în facturile consumatorilor finali, în cazul României reglementarea (la 150 lei/MWh pe piața angro) și plafonarea prețurilor (la 310, respectiv 370 lei/MWh la consumatorul final) împiedică acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important Guvernul a obligat producătorii interni să vândă gaze la preț reglementat pentru ca explozia prețurilor de anul trecut să nu fie transferată consumatorilor finali de gaze și energie termică. Însă orice reglementare distorsionează piața, cu atât mai mult cu cât este impusă pe termen lung. Spre deosebire de alte state europene, care au intervenit punctual și pe perioadă limitată, politicienii români au impus reglementarea prețului gazelor până pe 31 martie 2025, fără a în calcul faptul că contextul geopolitic și politicile ecologiste ale UE ar putea conduce la o distrugere a cererii de gaze și, implicit la o prăbușire a prețurilor.

Mai este important Potrivit Bloomberg, mai mulți traderi anticipează că prețul gazelor în unele state europene vor fi negative în această vară. În cazul consumatorilor casnici, beneficiile au început deja să se vadă. Inflația din zona euro a scăzut la 6,3% în mai, cel mai scăzut nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Economiștii Nomura, citați de Bloomberg, se așteaptă să vadă „prețurile angro mai scăzute ale energiei ajungând la consumatorii finali din întreaga zonă euro”.

Nu și la cei din România. Motivul: prețul reglementat impus de guvern până pe 31 martie 2025, la care furnizorii au achiziționat gaze, potrivit legii, este net superior atât celui de pe piețele spot (intraday și pentru ziua următoare), care a coborât și la 126 lei/MWh în urmă cu 2 zile, cît și celui de pe piața forward.

FOTO Siderurgia istorică de la Oțelu Roșu, deținută anterior de rușii de la Mechel, reintră în insolvență după 10 ani, de această dată sub control moldo-polonez CITEȘTE ȘI FOTO Siderurgia istorică de la Oțelu Roșu, deținută anterior de rușii de la Mechel, reintră în insolvență după 10 ani, de această dată sub control moldo-polonez

De pe 25 mai, gazul cu livrare în luna următoare, iunie, se tranzacționează la prețuri mai mici de 150 de lei/MWh, coborând și la 132 lei/MWh.

Populismul politicienilor autohtoni i-a făcut pe aceștia să reglementeze prețul gazelor pe 3 ani, ignorând mecanismele de piață.

Astfel, potrivit avalanșei de ordonanțe de urgență adoptate, până pe 31 martie 2025, „producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, (…) către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică și către operatorul de transport și sistem și distribuitori în vederea asigurării a 75% din cantitatea de gaze naturale destinată consumului tehnologic (CT)”.

Aceștia au fost obligați ca încă de pe 1 februarie să transmită ANRE cantitățile de gaze estimate a fi consumate de diferiții clienți finali, casnici, producători de energie termică, și pentru consumul tehnologic propriu ce urmau să fie achiziționate la preț reglementat, de 150 lei/MWh, pe perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024.

Cu alte cuvinte, deși încă din luna mai prețul pieței a scăzut sub cel reglementat, atât furnizorii, cât și PET-urile, dar și distribuitorii, vor achita timnp de 11 luni un preț de 150 de lei/MWh, neputând profita de prețurile mai mici, de 126 lei/MWh de pe BRM, dat fiind că au semnat deja contractele pentru cu producătorii pentru gazul aferent consumului diferitelor tipuri de clienți, potrivit legislației.

DECIZIE Statul român rămâne acționar la Enel CITEȘTE ȘI DECIZIE Statul român rămâne acționar la Enel

„Dacă luăm în considerare evoluția prețului lunar previzionat pentru fiecare lună pentru următoarele 12 luni (preț futures de pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză TTF), prețul plafonat la gaze este mai mare cu 5% decât prețul mediu al pieții de care ar fi beneficiat consumatorii casnici și cu 21% mai mare în cazul consumatorilor non-casnici. Însă, practica furnizorilor este să achiziționeze gazele în sezonul cald, când prețurile sunt mici și să le vândă în sezonul rece, astfel apreciez că prețul plafonat la va fi mai mare cu circa 15% decât prețul mediu de care ar fi beneficiat consumatorii casnici și cu aproximativ 29% mai mare decât prețul mediu la consumatorii non casnici”, susține președintele Asociației Economia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

Concret, un consumator casnic care locuiește într-o casă medie ca și suprafață și izolație va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 1.500 lei/an. Pentru un apartament încălzit cu gaze medie ca și suprafață și izolație va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 900 lei/an. O societate comercială care are un birou încălzit cu gaze va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 3.200 lei/an, explică acesta.

„Așa cum s-a întâmplat și în alte situații în care statul a intervenit (2009, 2018), cu scopul de a proteja consumatorii, aceștia au ajuns la final să achite mai mult decât în lipsa unei astfel de intervenții”, este concluzia președintelui AEI.

Scăderea consumului, dublată de o majorare a producției comparativ cu cea de anul trecut, a condus la un excedent de gaz pe piața internă, ceea ce a făcut ca în luna ianuarie, lună de iarnă, de exemplu, România să fie în premieră exportator net de gaze.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV, că există posibilitatea reducerii prețului reglementat al gazelor pentru populație.

″Pentru că, anul trecut, prețul gazului natural pe piețele externe era foarte mare, s-a luat în calcul un coș de gaze (inclusiv din import, la stabilirea plafonului – n.r.) și de aceea s-a pus acest tarif maxim de 31 bani/kWh. Dacă tot gazul din producția internă ar acoperi consumul casnic, și aici o să vedem, ANRE-ul face aceste verificări în perioada următoare, atunci evident că prețul pentru populație ar trebui să fie mai mic, pentru că dacă gazele intră (la furnizori – n.r.) cu 150 lei/MWh, se duce undeva până în 25 de bani prețul kWh de gaz″, a explicat Virgil Popescu.

Între timp însă, chiar și prețul de pe piața angro (BRM) a gazelor (din producție internă și import) a coborât sub cel reglementat de 150 lei/MWh la care guvernul obligă producătorii interni să vândă gaze furnizorilor pentru alimentarea clienților casnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
excedent
preț
spot
pzu
brm
plafonare
reglemntare
controlul prețurilor
producători interni