Guvernanții se gândesc să introducă plăți în avans și chiar restricții la contractele forward din piața de energie

Guvernanții se gândesc să introducă plăți în avans și chiar restricții la contractele forward din piața de energie

Guvernanții iau în calcul să introducă obligativitatea plăților în avans la contractele forward și, totodată, să limiteze vânzarea producției interne sub forma contractelor de acest tip din piața de energie.  

Președintele PNL, Florin Cîțu, a arătat că au avut loc discuții în acest sens în coaliția de guvernământ, iar PNL va susține astfel de măsuri.

Ministrul Finanțelor anunță un ”mix de soluții” pentru criza energetică: Trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o dată prețurile acestea explozive la energie CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță un ”mix de soluții” pentru criza energetică: Trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o dată prețurile acestea explozive la energie

”Pe piața forward, se vând contractile la termen, astăzi nu este nevoie să plătești nimic până nu ai contractual. Este o formă de contract, a fost acceptată, există această formă de contract. Ne-am propune ca într-o anumită perioadă, nu știu, o lună de zile, după ce s-a încheiat acest contract, să vii cu banii și să plătești, pentru că altfel, cineva care încearcă să facă speculații, nu ar mai face pentru că încearcă să pună banii jos. Al doilea lucru, companiile de stat din România, într-o perioadă de criză, poate ar trebui să ne gândim să nu lăsăm așa mult să vândă toată producția pe Piața forward, măcar o parte din ea să o păstreze pentru situații de criză. Să spunem, în situații de criză nu poți să vinzi pe piața forward decât “x” din producție. Atunci ne-am asigura. Din păcate, anul acesta, producția de energie a fost vândută, în mare parte pentru 2022, dar trebuie să învățăm din această lecție. Sunt două soluții pe care noi le-am susține. Una este să trebuiască să plătești, după o lună de zile, o parte din contract. A doua, companiile de stat să nu mai vândă toată producția  forward, să vândă doar o parte din ea”, a spus Cîțu, care a arătat că va detalia aceste soluții în coaliție.

INFOGRAFICE România - importator net de energie și 2021. Importul a crescut pe granița cu Bulgaria. Fluxurile transfrontaliere de import au scăzut însă cu 12% CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE România - importator net de energie și 2021. Importul a crescut pe granița cu Bulgaria. Fluxurile transfrontaliere de import au scăzut însă cu 12%

Cu câteva ore înainte de declarația liderului liberal, și fostul ministrul al Energiei Răzvan Nicolescu, în prezent consultant în mediul privat, indicase aceleași soluții.

”Dacă nu introducem pentru contractele forward obligativitatea achitării în avans pentru cel puțin 15% din valoarea contractului în maxim 10 zile de la semnare, nu se va potoli această bulă speculativă la energie.

Totodată, politica companiilor producătoare de stat de a vinde forward în perioada de criză/panică nu ajută la stabilizarea pieâei din perspectiva prețurilor. Este nevoie de o dezbatere la nivelul societății noastre în legătură cu misiunea acestor companii de stat. Trebuie să indentificăm dacă ar trebui să mai aibă și un alt rol decât acela de a face profit din operarea unor active depreciate, un profit făcut din explozia prețurilor”, a arătat fostul ministru din Cabinetul Ponta.

Scumpirea energiei a adăugat peste jumătate de miliard de lei la valoarea Hidroelectrica în doar o lună CITEȘTE ȘI Scumpirea energiei a adăugat peste jumătate de miliard de lei la valoarea Hidroelectrica în doar o lună

Ideea de a restricționa vânzările prin contracte pe termen lung ale marilor producători de energie controlați de stat se bate însă cap în cap cu o prevedere introdusă în Legea energiei la finalul anului trecut, care stipulează că: “În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii aflați în portofoliul statului român, care se supun prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe bursele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE", adică în afara piețelor spot, chiar pe cele forward.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
contract
forward
plata
avans
restrictie
limitare
productie