Havrileț, ANRE: Energia electrică pentru populație nu se va scumpi de la 1 iulie

Havrileț, ANRE: Energia electrică pentru populație nu se va scumpi de la 1 iulie
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2017

Energia electrică pentru populație nu se va scumpi la 1 iulie, când este programată penultima etapă de liberalizare a prețurilor pentru consumatorii casnici, a declarat joi președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la 1 iulie, 90% din energia electrică plătită de consumatorii casnici va proveni din piața liberă, față de 80% în prezent, și 10% va fi energie din piața reglementată, la prețuri fixate de către stat, scrie News.ro.

De la finalul acestui an, piața energiei electrice pentru populație va fi complet liberalizată.

"În acest moment nu avem în vedere o creștere de preț. Practic (prețul, n.r.) va rămâne încadrat în același nivel, pentru populație. În rest, este liber”, a spus Havrileț,  în urma unei conferințe organizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

În privința situației de pe piața energiei electrice din ianuarie, când prețurile au crescut puternic, șeful ANRE susține că autoritatea a sancționat mai multe societăți de furnizare electricitate, a retras licențele pentru două companii și a luat în calcul posibilitatea de a se ridica licența pentru alte companii.

”Însă le-au fost menținute licențele, pentru că, societățile fiind în insolvență, nu se poate ridica o lincență atunci când o societate are un plan de ieșire din insolvență bazat tocmai pe utilizarea licenței”, a precizat președintele ANRE.

FOTO Primăria Sectorului 3 vrea să transforme jumătate din fosta Hala Malaxa în centru comercial CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Sectorului 3 vrea să transforme jumătate din fosta Hala Malaxa în centru comercial

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.

Luna trecută, președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat că ANRE a finalizat investigația pe piața energiei pe care a declanșat-o în urma creșterii prețului pe bursă în luna ianuarie și a retras licențele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendați.

ANRE a verificat 18 furnizori, iar unora dintre aceștia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanță și de rețea, le va fi retrasă licența.

viewscnt
Afla mai multe despre
havrilet
anre
energie electrica