Încă un Guvern care promite legiferarea redeschiderii minelor închise. Dragnea, la Târgu Jiu: De ce să terminăm cu mineritul în România?

Încă un Guvern care promite legiferarea redeschiderii minelor închise. Dragnea, la Târgu Jiu: De ce să terminăm cu mineritul în România?
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 mar 2019

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Târgu Jiu, că PSD nu va accepta închiderea minelor din zonă, el subliniind că acestea înseamnă resurse de energie, dar și o ''problemă socială''. Guvernul a elaborat deja un proiect legislativ ce reglementează posibilitatea redeschiderii exploatărilor miniere pentru care a fost emisă o hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării și monitorizării postînchidere, însă proiecte asemănătoare au mai fost elaborate, în ultimii șase ani, și de către Guvernele Tudose, Cioloș și Ponta, fără nici un rezultat concret.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu cred că este posibil să acceptăm să închidem exploatări ale unor resurse pe care le are această țară. De ce să închidem minele? De ce să terminăm cu mineritul în România? De ce, când alte țări își modernizează instalațiile și procesul de minerit ca să scoată mai mult cărbune? Mineritul înseamnă o chestiune economică, benefică, înseamnă resurse de energie de care nu trebuie să ne batem joc, înseamnă, de asemenea, și o problemă socială. Aduceți-vă aminte cine a început procesul de închidere a minelor. Un om tot din Oltenia, Berceanu, aduceți-vă aminte cu cât cinism se vorbea despre închiderea minelor, ca și cum acolo erau niște oameni care nu contau. Și vorbeam de mii de destine, de destinul unei zone întregi. 'Le închidem'. 'De ce?' 'Uite așa, că așa ne-a spus nouă Europa' sau nu știu cine le spunea lor", a afirmat Dragnea, în discursul susținut la conferința județeană de alegeri a PSD Gorj.

Liderului PSD i-a răspuns astfel unui primar PSD din județ, care a criticat faptul că exploatările miniere din zonă sunt în pericol de a fi închise.

Proiectul noii Legi a minelor, elaborat de Guvern și despre care Profit.ro a mai scris aici și aici, reglementează posibilitatea redeschiderii exploatărilor miniere pentru care a fost emisă o hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării și monitorizării postînchidere.

"În ansamblul său, măsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistată prin hotărâri ale Guvernului descarcă parțial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare cu posibil impact transfrontalier, cheltuieli cu protecția mediului, ce au ca scop final redarea unor mari suprafețe de teren în circuitul economic și tot ceea ce însemnă regenerarea socio-economică a comunităților învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor și refacerea bio-diversității", se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ.

Proiectul prevede că, în cazul minelor care se închid pentru că exploatarea a devenit nerentabilă din punct de vedere economic, proiectul tehnic de închidere a activității miniere și reabilitarea mediului trebuie să cuprindă și soluția tehnică pentru redeschiderea minei, a carierei miniere sau a unor părți din aceasta și reluarea activității miniere.

Televiziunea publică israeliană și poliția anchetează nereguli în vânzarea de bilete pentru Eurovision CITEȘTE ȘI Televiziunea publică israeliană și poliția anchetează nereguli în vânzarea de bilete pentru Eurovision

"Pot constitui obiectul redeschiderii următoarele obiective miniere: a) minele/carierele sau părți din acestea în cazul cărora lucrările de închidere și reabilitare a mediului sunt executate și recepționate; b) minele/carierele sau părți din acestea, în cazul cărora lucrările de închidere și reabilitare a mediului sunt în curs de execuție; c) minele/carierele sau părți din acestea, în conservare", prevede proiectul de lege.

Acesta stipulează că redeschiderea obiectivelor miniere se poate realiza, ca regulă generală, numai în scopul continuării activității miniere de exploatare, însă conține și o derogare de la această regulă, în sensul că se va putea decide redeschiderea obiectivelor miniere și în scopul executări de activități miniere de prospecțiune sau explorare care să fundamenteze decizia de continuare a activității miniere de exploatare.

"Activitățile miniere corespunzătoare obiectivelor miniere ce constituie obiectul redeschiderii se concesionează sau se dau în administrare conform prevederilor legale. (...) Minele/carierele sau părți din acestea pentru care este aprobată închiderea prin hotărâre a Guvernului, inclusiv cele cuprinse în programele anuale de închidere, se redeschid de către autoritatea competentă, cu aprobarea prealabilă a ministerului de resort. (...) Obiectivele miniere în cazul cărora redeschiderea nu se finalizează cu concesionarea sau darea în administrare a activităților miniere, rămân în continuare supuse prevederilor și condițiilor privind conservarea, închiderea, reafacerea mediului și monitorizarea factorilor de mediu postînchidere. În cazul obiectivele miniere pentru care este decisă redeschiderea activitățile de închidere și reabilitare a mediului se sistează, executăndu-se numai activități de conservare", prevede proiectul.

Startup-ul românesc Questo, evaluat la 1,5 milioane de dolari, are planurile de extindere în orașe ca New York, Paris sau Berlin CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc Questo, evaluat la 1,5 milioane de dolari, are planurile de extindere în orașe ca New York, Paris sau Berlin

Acesta reglementează și reluarea activității miniere de către societățile aflate în insolvență.

"(...) activitatea minieră va putea fi reluată de concesionar în baza contractului de concesiune minieră pentru exploatarea existent, în următoarele cazuri: a) titularul are la momentul solicitării un plan de reorganizare aprobat, în care este prevăzută intenția de continuare a activității, în cadrul procedurii de insolvență și în ceea ce privește contractele de concesiune aflate în derulare sau se prevede în cadrul aceluiași plan, transferul acesteia către alte societăți inclusiv cele la care societatea în reorganizare deține participații; b) are în strategia de dezvoltare aprobată de acționarul majoritar, reluarea activității miniere în aceste perimetre pe baza studiului de fezabilitate care demonstrează viabilitatea economică a activității", stipulează draftul de act normativ.

Proiecte asemănătoare de legiferare a posibilității de redeschidere a minelor închise au mai fost elaborate, în ultimii șase ani, de către Guvernele Tudose, Cioloș și Ponta, însă fără nici un rezultat concret.

viewscnt
Afla mai multe despre
redeschiderea minelor
reluarea mineritului
mine inchise
mine in conservare
mine ecologizare
carbune energetic
exploatare carbune
complexul energetic oltenia
complexul energetic hunedoara
cariere miniere dezafectate
liviu dragnea
companii miniere insolventa
energie din carbune