Poliția investighează un nou tip de înșelăciune legat de vânzarea de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false

Poliția investighează un nou tip de înșelăciune legat de vânzarea de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2021

Poliția Română anunță că investighează un tip de înșelăciune legat de comercializarea de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false. Astfel, sunt postate anunțuri privind vânzarea de astfel de documente, în schimbul a aproximativ 100 de euro sau echivalent bitcoin, banii fiind ceruți rapid, iar după ce se face plata vânzătorul nu mai transmite nimic. "Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală", afirmă polițiștii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"În urma cercetărilor efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, a fost descoperit un nou tip de înșelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obține un astfel de certificat", a transmis Poliția Română.

Astfel, din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, care conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19, scrie News.ro.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică. Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului", au arătat polițiștii.

Conform sursei citate, pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție.

"După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul. Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală", a adăugat IGPR.

Cercetările continuă, pentru a fi identificate persoanele implicate și a fi stabilită întreaga activitate infracțională.

"Atragem atenția tuturor cetățenilor asupra acestui nou tip de înșelăciune, de a nu deveni victimă a acesteia, precum și asupra naturii penale a faptelor", a subliniat Poliția.

viewscnt
Afla mai multe despre
poliția
certificate verzi de vaccinare