INFOGRAFICE În România, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa. Românii pot cumpăra însă mult mai puțin decât în urmă cu un an

INFOGRAFICE În România, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa. Românii pot cumpăra însă mult mai puțin decât în urmă cu un an
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2022

În prima jumătate a anului 2022, multe țări din regiune au înregistrat creșteri record ale prețurilor la benzină. În Turcia, prețul benzinei a crescut cu 100%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna iunie, prețul mediu al unui litru de benzină în România a fost de 8,58 lei, cu 34,4% mai mare decât în ianuarie, când, în medie, un litru de benzină costa 6,38 lei. O creștere și mai severă a prețului poate fi resimțită de proprietarii de mașini din Spania (+40,8%), Moldova (+53%), Austria (+45,7%) și Ucraina (+63,3%).

INFOGRAFICE Companiile din România - cel mai mic număr de angajați. Industriile cu cele mai mari scăderi CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Companiile din România - cel mai mic număr de angajați. Industriile cu cele mai mari scăderi

În Malta, prețurile la benzină au fost stabile în prima jumătate a anului.

În Rusia, prețul nominal în ruble nu s-a modificat. Cu toate acestea, din cauza creșterii artificiale a valorii rublei de către guvern, prețurile benzinei prezentate în euro au crescut cu 41,5%, conform Picodi, companie și de analiză a piețelor, cu sediul în Polonia.

Kazahstanul este singura țară din Europa (parțial), unde benzina s-a ieftinit ușor (−0,7%).

INFOGRAFICE În România, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa. Românii pot cumpăra însă mult mai puțin decât în urmă cu un an

Indicele benzinei 2022

În prezent, norvegienii, finlandezii și danezii plătesc cel mai mult pentru combustibil, respectiv 2,56 euro/litru, 2,5  euro/litru și 2,48 euro/litru.

În România, după conversia în euro, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa – locul 30 din 43 de țări luate în calcul, la 1,73 euro/litru. De prețuri scăzute la benzină se pot bucura și cetățenii din Rusia (0,84 euro/litru) și Belarus (0,68 euro/litru).

Relația dintre prețul benzinei și salariile medii locale

INFOGRAFICE În România, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa. Românii pot cumpăra însă mult mai puțin decât în urmă cu un an

Cu un salariu mediu, șoferii din Elveția (2 455 litri), Luxemburg (1 943 litri) și Danemarca (1 502 litri) pot cumpăra cea mai mare cantitate de benzină.

Potrivit celor mai recente date prezentate de INSS, salariul mediu în România este de 6 443 lei brut (3 967 lei net). Astfel, un român cu un salariu mediu poate cumpăra 463 de litri de benzină. Aceasta este însă cu aproximativ 200 de litri mai puțin decât în urmă cu un an.

Comparativ cu indicele de benzină din anul precedent, puterea de cumpărare a salariului mediu din România în contextul benzinei a scăzut semnificativ.

Indicele benzinei în România în ultimii ani:

  • 2019 – 559 litri
  • 2020 – 673 litri
  • 2021 – 669 litri
  • 2022 – 463 litri

Prețurile benzinei în întreaga lume: prețurile nu au crescut peste tot

Faptul că dispun de resurse substanțiale de materii prime a salvat unele țări de creșterea prețului la petrol. Țări precum Arabia Saudită, Kuweit și Qatar nu au fost afectate de situația economică mondială. Guvernele unor țări precum Columbia, Ecuador și Kazahstan au decis fie să înghețe, fie să stabilească limita superioară a prețurilor la benzină.

Documentația pentru licitația 5G. Care sunt propunerile privind taxa minimă de licență CITEȘTE ȘI Documentația pentru licitația 5G. Care sunt propunerile privind taxa minimă de licență

În luna iunie a anului 2022, cel mai mic preț al benzinei a fost observat în Algeria (0,30 euro/litru), Kuweit (0,32 euro/litru) și Iran (0,34 euro/litru). Pe de altă parte, Hong Kong se distinge ca fiind țara cu cel mai mare preț al benzinei la litru (2,83 euro/litru).

În clasamentul global al puterii de cumpărare, podiumul aparține în continuare țărilor din Golful Arabiei: Qatar (5 968 litri), Kuweit (5 578 litri) și Arabia Saudită (4 372 litri)

Cea mai săracă țară din această comparație este Cuba, unde salariul mediu este egal cu doar 27 de litri de benzină.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
pret