INFOGRAFICE Ziua și recordul. Prețul spot al energiei a sărit peste 1.400 lei/MWh

INFOGRAFICE Ziua și recordul. Prețul spot al energiei a sărit peste 1.400 lei/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 nov 2021

Prețul mediu al energiei pentru ziua următoare (PZU), care reprezintă un procent de 40-50% din consumul intern, a atins cel mai mare nivel din istorie, record bătut trei zile consecutiv. Dacă luni, pentru energia livrată a doua zi, acesta s-a situat la 1.332 lei/MWh (270 de euro/MWh), marți a crescut la 1.399,6 lei/MWh (282,8 euro/MWh), pentru ca miercuri să depășească nivelul de 1.401,2 lei/MWh (283,3 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Și recordul prețului orar al energiei, stabilit cu o zi înainte, de 1.905,4 lei/MWh (pentru energia livrată miercuri în intervalul 17-18) a căzut, energia cu livrare în ziua de joi, în intervalul orar 16-17, fiind tranzacționată la un preț de 1.906 lei/MWh.

Cu toate aceste recorduri, piața pentru ziua următoare din România nu este cea mai scumpă din Europa, alte 6 state înregistrând prețuri superioare: Franța (302,14 euro/MWh), Elveția (297,5 euro/MWh), Italia (292,2 euro/MWh), Grecia (285,2 euro/MWh), Croația și Slovenia (284,5 euro/MWh).

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

De ce este important: Spre deosebire de piața gazelor naturale, unde ponderea pieței spot în total consum este redusă, pe piața de electricitate aceasta reprezintă aproximativ 40-50% din consumul intern. Cu alte cuvinte, acest preț, achitat de furnizori pentru energia pe care urmează să o livreze consumatorilor finali, se va transfera mai rapid în facturi.

De asemenea important: În eventualitatea apariției unor retrageri de pe piață ale unor furnziori concurențiali, cum se întâmplă pe piața gazelor, clienții acestora ar urma să fie preluați de Furnizorii de Ultimă Instață (FUI). Aceștia însă nu au achiziționată pe termen lung energie nici măcar pentru alimentarea propriilor clienți (din moment ce minimum 40% din energia necesară consumului se tranzacționează pe PZU), ceea ce înseamnă că noii consumatori pe care ANRE li-i vor pune în brațe vor fi alimentați cu energie cumpărtă de pe PZU. Până pe 31 martie, prețul este plafonat, iar statul ar trebui să le achite FUI-lor diferența dintre costul de achiziție și nivelul plafonului. După 31 martie însă, prețul kWh plătit de consumatori ar putea sări de 1,5-2 lei.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Prețul record de 1.400 lei/MWh înregistrat pentru zilele marți și miercuri este de peste 5 ori mai ridicat decât cel de 269 lei/MWh realizat pentru energia livrată la aceleași date ale anului trecut și de aproximativ 8,5 ori mai mare decât prețul de 165 lei/MWh raportat pentru energia livrată pe 24 noiembrie 2019.

Prețurile extrem de ridicate ale energiei electrice din întreaga Europă arată un dezechilibru între cerere și ofertă și un deficit de capacități de producție, în special în partea de Sud și de Sud-Est a continentului.

În plus, prețul de referință european pentru certificatele de carbon a atins un nivel record de peste 71 de euro (79,79 dolari) pe tonă.

Prețurile mari la gaze fac ca firmele energetice să ardă cărbune pentru generarea de energie electrică, care emite de două ori mai mult dioxid de carbon decât utilizarea gazului, necesitând mai multe permise de carbon.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
pzu
energie
electricitate
record