Injecție de peste 40 milioane dolari în capitalul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român

Injecție de peste 40 milioane dolari în capitalul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 mai 2021

KMG International,  divizia înregistrată în Olanda a grupului kazah de stat KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, majorează, prin aport în numerar, cu 135% valoarea capitalului social al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, înființat în noiembrie 2018, ca parte a soluției, convenite în urmă cu 8 ani, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român și prin care au fost promise investiții de 1 miliard de dolari în proiecte energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plus, Fondul a anunțat chiar astăzi demararea lucrărilor de construcție la noua centrală în cogenerare de pe platforma Petromidia. Investiția este una de tip brownfield și va integra inclusiv active ale vechii Uzine Termoelectrice Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente și a noii centrale.

Astfel, a fost decisă majorarea cu circa 40,5 milioane dolari a capitalului Fondului, de la 30 la 70,5 milioane dolari, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

KMG International (KMGI) deține 80% din acțiunile companiei, restul capitalului fiind în posesia Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată de ministerul român de resort.

Guvernul va continua să deruleze schema de ajutor de stat destinată stimulării investițiilor strategice, de cel puțin 500 milioane lei CITEȘTE ȘI Guvernul va continua să deruleze schema de ajutor de stat destinată stimulării investițiilor strategice, de cel puțin 500 milioane lei

În acest fel, capitalul social al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) ajunge la aproape jumătate din valoarea convenită ca țintă la înființarea sa, de 150 milioane dolari.

"Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI", se arăta în comunicatul de lansare a Fondului. Restul, până la o sumă estimată de 1 miliard de dolari, va fi atras de la terți investitori, pentru finanțarea proiectelor investiționale selectate de KMG International, în baza unui grad de îndatorare datorii capital-propriu de maxim 4 la 1.

Potrivit acordurilor semnate cu kazahii, statul român va păstra o participație integrală, nediluată, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani începând din 2018, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă. KMG International va avea drept de preferință la cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de stat. Orice distribuire de profit se va face doar în favoarea KMG International, până când kazahii își vor recupera integral investiția de 150 milioane dolari în fondul de investiții. Ulterior, profiturile vor fi distribuite ambilor acționari, proporțional cu participația fiecăruia la capitalul social al fondului.

Washington dă în judecată Amazon CITEȘTE ȘI Washington dă în judecată Amazon

"În prezent, nivelul total al investițiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane dolari, portofoliul fiind reprezentat de dezvoltarea rețelei de benzinării (Rompetrol – n.r.), construcția unei noi centrale de cogenerare și proiectele aprobate recent – instalația de deparafinare (de la rafinăria Petromidia – n.r.) și conversia instalației HDPE (a diviziei petrochimice a Petromidia – n.r.)", arată KMGI.

În august anul trecut s-a anunțat că firma turcă Calik Enerji, parte a holdingului omonim controlat și condus de miliardarul turc Ahmet Calik, clasat pe locul 1.415 în topul mondial Forbes de profil, cu o avere de circa 1,5 miliarde dolari, va executa și livra la cheie proiectul noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia a Rompetrol Rafinare, proiect al FIEKR. Investiția totală a Fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane dolari, termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale fiind prima jumătate a anului 2023.

După cum a relatat Profit.ro, Uzina Termoelectrică Midia (UTM), producătorul de energie electrică, termică și abur industrial deținut de Ministerul Energiei, cu 56,57% din acțiuni, în asociere cu KMG International din grupul kazah de stat KazMunayGas, cel mai mare acționar al operatorului rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare (43,42%), se pregătesc să demareze și un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 3 MW pe un teren al centralei electrice Midia.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de investiții în energie kazah-român
kmg international rompetrol
centrala cogenerare midia
rafinaria petromidia
retea benzinarii rompetrol