Iohannis: Ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare

Iohannis: Ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2024

România intenționează să devină "lider regional" în ceea ce privește operațiunile din domeniul energiei nucleare, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară. În dezvoltarea programului național de energie nucleară, suntem dedicați siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor noastre în condiții de siguranță și respectării depline a cerințelor de neproliferare asumate", a afirmat șeful statului, potrivit Agerpres.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep

Iohannis a subliniat că schimbările climatice reprezintă "o provocare globală", care necesită acțiune coordonată și măsuri ambițioase.

"Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creșterii dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu agenția va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic", a punctat el.

Potrivit președintelui, ambițiile în domeniul energiei nucleare trebuie să beneficieze de un sprijin financiar "adecvat", luând în considerare și rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării.

"Combinarea finanțării publice și private este esențială în crearea unui model de afaceri, ușor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investițiile în cercetare, proiecte demonstrative și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare. În concluzie, permiteți-mi să fac un apel la acțiune unitară care să valorifice potențialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero și sigur din punct de vedere energetic", a spus Iohannis. 

viewscnt
Afla mai multe despre
summitul energiei nucleare
klaus iohannis