Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele din Azerbaidjan: Securitatea energetică și conectivitatea sunt obiectivele noastre comune/Alte teme abordate

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele din Azerbaidjan: Securitatea energetică și conectivitatea sunt obiectivele noastre comune/Alte teme abordate
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2022

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. ”Securitatea energetică și conectivitatea sunt obiectivele noastre comune”, a transmis șleful statului, la finalul întâlnirii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Președintele Klaus Iohannis a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și a transmis deschiderea și interesul României de a conlucra cu partea azeră pentru extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, lansat în anul 2009. Președintele României a evocat rolul Azerbaidjanului de furnizor strategic de încredere de resurse energetice și a exprimat dorința României de a extinde și aprofunda cooperarea cu acest stat pentru creșterea nivelului securității energetice a țării noastre, dar și în plan regional și european”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

La o zi după ce senatorii au hotărât că șoferii pot descărca online din septembrie 2023 istoricul sancțiunilor de circulație, deputații stabilesc, prin altă lege, o dată mai apropiată CITEȘTE ȘI La o zi după ce senatorii au hotărât că șoferii pot descărca online din septembrie 2023 istoricul sancțiunilor de circulație, deputații stabilesc, prin altă lege, o dată mai apropiată

Potrivit sursei citate, în context, ambii președinți au salutat semnarea astăzi, la București, a Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi și au evidențiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, ca dovadă concretă a maturității Parteneriatului Strategic româno-azer și a capacității de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional. Au subliniat, totodată, că acest proiect trebuie să fie replicat și în alte domenii, precum cel digital.

”De asemenea, Președinții României și Republicii Azerbaidjan au salutat semnarea, de către cele două companii naționale, a primului contract de furnizare pentru volume suplimentare de gaz din Azerbaidjan către țara noastră. Președintele Klaus Iohannis și Președintele Ilham Aliyev au agreat intensificarea dialogului sectorial pentru a valorifica potențialul de dezvoltare a cooperării bilaterale în domenii precum comerț, investiții, digital, agricultură, educație și cercetare”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit Președinției, cei doi lideri au convenit ca, pornind de la Parteneriatul Strategic, România și Azerbaidjan să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice între  Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al celor două state.

Cancelarul Olaf Scholz dezvăluie de ce vorbește așa de des cu Putin la telefon și ce-i spune liderul rus de fiecare dată CITEȘTE ȘI Cancelarul Olaf Scholz dezvăluie de ce vorbește așa de des cu Putin la telefon și ce-i spune liderul rus de fiecare dată

În cadrul convorbirii, a avut loc și un schimb de opinii cu privire la impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din regiunea Mării Negre și au fost prezentate măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor ucraineni, afectați de război. 

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
ilham aliyev
azerbaidjan