Majorarea prețurilor la electricitatea tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a OPCOM a făcut primele victime: ANRE a retras 2 licențe

Majorarea prețurilor la electricitatea tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a OPCOM a făcut primele victime: ANRE a retras 2 licențe
scris 16 feb 2017

Majorarea prețurilor la energie electrică tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a OPCOM a făcut primele victime. Miercuri, Comitetul de Reglementare al ANRE a retras licențele pentru activitatea de furnizare a energiei electrice deținute de societățile ARELCO ENERGY SRL și ARELCO POWER SRL, care și-au încălcat clauzele contractuale încheiate cu clienții lor, ajungând în incapacitate de livrare a energiei electrice către aceștia.

Arelco Power și-a cerut insolvența la finele săptămânii trecute.

ANRE a decis retragerea licențelor pentru a putea permite preluarea de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali ai celor două companii.

Pe data de 27 ianuarie, cele două companii au notificat ANRE că se află în “incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condițiile și evoluțiile pe piața energiei electrice și a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) a locurilor de consum ale clienților săi finali”, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

Numai că, potrivit respectivului regulament, preluarea de către FUI a locurilor de consum ale clienților finali rămași fără furnizor, este posibilă doar în cazul suspendării, expirării sau retragerii licenței acelor furnizori.

Totodată, ANRE a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile legale/contractuale pentru încetarea contractelor de furnizare încheiate de aceste societăți cu clienții finali, pentru a fi posibilă preluarea clienților finali respectivi de către FUI, cele două societăți încălcând unilateral unele clauze din contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de societățile respective cu clienții lor finali. Acesta este motivul pentru care, pentru ca respectivii clienți finali să nu rămână fără furnizor și să poată fi preluați de FUI, ANRE a decis retragerea licențelor ARELCO ENERGY SRL și ARELCO POWER SRL.

“Prin această măsură, ANRE își afirmă hotărârea de a întări monitorizarea participanților la piața de energie, având toleranță zero în cazul unor comportamente care ar putea duce la creșterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentării cu energie electrică a acestora.”, se precizează într-un comunicat ANRE.

Cel puțin doi mari furnizori de pe piața energiei electrice, furnizori de ultimă instanță, Enel Energie S.A. și Electrica Furnizare S.A., au fost obligați în prima jumătate a lunii ianuarie de ANRE să preia activitatea de furnizare a energiei electrice către clienții aflați până atunci în portofoliul a altor doi furnizori care au declarat că nu-și pot respecta contractele, Eco2Energy Choice, respectiv Transenergo Com S.A..

Cererea în creștere de energie electrică ca urmare a iernii friguroase a condus la o majorare a prețurilor pe piața spot până la nivelul de 650 de lei, fapt ce a determinat mai mulți furnizori, printre care și Transenergo COM S.A, cel de-al patrulea trader de energie din România, să solicite intrarea în insolvență. Acestea și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru această perioadă, fiind astfel forțate fie să cumpere, dacă-și permiteau, energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare a OPCOM, fie să solicite insolvența sau reatragererea de pe piață.

Clienții acestor furnizori au fost preluați de furnizori de ultimă instanță (FUI) care activează în regiune, și anume de companiile de furnizare “surori” ale companiilor de distribuție din acea zonă (administratorii de rețea).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
incapacitate
retragere
licenta