Ministerul Energiei: Scrisoarea lui Cioloș către China General Nuclear este o etapă obligatorie a proiectului Cernavodă 3-4

Ministerul Energiei: Scrisoarea lui Cioloș către China General Nuclear este o etapă obligatorie a proiectului Cernavodă 3-4
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 ian 2016

Ministerul Energiei a transmis, la solicitarea Profit.ro, că scrisoarea trimisă de premierul Dacian Cioloș, prin intermediul ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, companiei chineze de stat China General Nuclear Power Corporation, partenerul Nuclearelectrica în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, este o etapă obligatorie în cadrul proiectului, prevăzută ca atare de memorandumul de înțelegere semnat de cele două companii în noiembrie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Acest memorandum de întelegere face referire și la scrisoarea de suport emisă de statul român, scrisoare prin care statul român își confirmă sprijinul pentru dezvoltarea acestui proiect, în sensul creării unor condiții de piață, mediu de afaceri, mediu juridic pentru proiecte foarte mari și al analizării spre identificare a unor mecanisme suport care să contribuie la dezvoltarea, în comun, a proiectului, cu respectarea legislației naționale și europene aplicabile", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Ministerului Energiei.

Potrivit sursei citate, proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă "este unul de importanță strategică pentru România pe termen lung, raportat la obiectivele europene și necesitățile interne ale sistemului energetic", iar "în cazul unor astfel de proiecte, sprijinul acordat de stat, în baza legislației aplicabile, este o necesitate, dar și o măsură de garantare a unui proiect solid".

Prăbușirea țițeiului face victime în România: Zeta Petroleum abandonează zăcămintele Bobocu, Jimbolia și Suceava CITEȘTE ȘI Prăbușirea țițeiului face victime în România: Zeta Petroleum abandonează zăcămintele Bobocu, Jimbolia și Suceava

Ministerul Energiei a transmis acest răspuns, la solicitarea Profit.ro, după ce China General Nuclear Power Corporation (CGN) a anunțat că a primit o scrisoare din partea premierului Cioloș, scrisoare în care au fost conturate o serie de măsuri de sprijin și de angajamente ale statului român în legătură cu proiectul.

"Semnată de Excelența Sa Dacian Julien Cioloș, premierul României, scrisoarea conturează o serie de domenii majore de sprijin și angajament asociate cu proiectul, în termeni de reformă a pieței de energie electrică, mecanisme de tarifare a electricității, vânzări de energie, garanții de stat, politici de stimulare financiară și continuitate a politicilor", se arată într-un document al China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Memorandumul de înțelegere dintre Nuclearelectrica și CGN privind proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă a fost semnat în noiembrie anul trecut.

"CGN și partenerul său român se află în negocieri pentru un posibil acord de înființare a unei companii de tip joint-venture, în care CGN va avea statutul de companie-holding. Odată înființat, joint-venture-ul va fi singura platformă care va duce mai departe, pe viitor, dezvoltarea, construcția și operarea proiectului de la Cernavodă", potrivit părții chineze.

Statul subvenționează minele neviabile cu 105 mil. lei în 2016, sumă cu 26% mai mică decât anul trecut CITEȘTE ȘI Statul subvenționează minele neviabile cu 105 mil. lei în 2016, sumă cu 26% mai mică decât anul trecut

Memorandumul de înțelegere dintre Nuclearelectrica și CGN prevede că "părțile se bazează pe confirmarea Guvernului României privind sprijinul pentru proiect, incluzând RMM (mecanismul de reducere a riscului – n.r.) cu privire la mecanismele de suport pentru proiect, prin emiterea unei scrisori de suport prin care să se ia la cunoștință și să se avizeze acest memorandum de înțelegere și care se așteaptă să includă cel puțin cerințele cheie listate în anexa C (anexă care nu este publică deocamdată – n.r.)".

"CGN are dreptul să înceteze acest memorandum de înțelegere în cazul în care Guvernul României nu a emis scrisoarea de suport prin care să se ia la cunoștință și să se avizeze acest memorandum de înțelegere și care se așteaptă să includă cel puțin elementele cheie listate în anexa C, în termen de 45 (patruzeci și cinci) de zile de la semnarea acestui memorandum de înțelegere sau scrisoarea de suport emisă a devenit nevalabilă sau inaplicabilă după emiterea ei și înainte de semnarea documentelor investiției", se mai stipulează în memorandumul de înțelegere semnat de cele două companii.

Măsurile de sprijin luate în calcul de autorități pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă includ garanții de stat pentru obținerea de credite destinate finanțării lucrărilor, precum și un mecanism de asigurare a unui preț minim de vânzare a energiei electrice produse de noile reactoare, care să protejeze investitorii de fluctuațiile defavorabile ale pieței.

ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu CITEȘTE ȘI ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu

După cum Profit.ro a scris în exclusivitate, în noiembrie anul trecut, Guvernul de la București a decis să intervină în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în care Austria se opune acordării de către Marea Britanie, cu avizul Comisiei Europene, a unui ajutor de stat către aceeași companie chineză China General Nuclear Power, pentru construcția unei centrale nucleare, autoritățile române încercând astfel să evite blocarea acestui ajutor, pentru a nu se confrunta și ele cu aceeași problemă în privința proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a acceptat ca guvernul britanic să acorde un ajutor de stat pentru investitorii în proiectul centralei nucleare Hinkley Point, în principal sub forma unui contract pentru diferență și a unei garanții pentru credite.

Contractul pentru diferență este un ajutor de stat care asigură sprijin sub forma unei venit în etapa de exploatare a unui proiect de investiții, precum cel al unei centrale energetice. Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare". În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar investitorul să returneze diferența, dar această situație pare improbabilă în contextul pieței actuale. Așadar, contractul pentru diferență îi asigură investitorului venituri sigure și stabile. 

Acest contract pentru diferență a fost evocat și de către directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la momentul semnării memorandumului de înțelegere cu China General Nuclear Power Corporation, cu argumentul că, în actualele condiții de piață, în care prețul engros al energiei electrice a scăzut semnificativ, rentabilitatea proiectului trebuie asigurată, iar una dintre variantele analizate este implementarea acestui tip de contract.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara de la cernavoda
reactoarele 3 si 4 de la cernavoda
nuclearelectrica
china general nuclear power corporation
ministerul energiei
dacian ciolos