Ministrul Economiei susține că fosta conducere a Primăriei Capitalei bloca proiectul noii centrale de producție de energie termică din Titan

Ministrul Economiei susține că fosta conducere a Primăriei Capitalei bloca proiectul noii centrale de producție de energie termică din Titan
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 nov 2020

Fosta conducere a Primăriei Capitalei bloca proiectul construirii unei noi centrale de producție de energie termică și electrică în București, în cartierul Titan, avut în vedere de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de Ministerul Economiei, susține ministrul de resort, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"E un proiect foarte important, CET Titan, acolo unde SAPE este angrenată. Proiectul a fost blocat pentru că Primăria Generală nu dădea acordul ca agentul termic pe care l-ar fi produs CET Titan să îl dea bucureștenilor în rețea (să fie livrat în rețeaua de termoficare operată de Compania Municipală Termoenergetica – n.r.). Odată cu aceste schimbări (schimbarea administrației locale în urma alegerilor – n.r.), în momentul de față nu se mai pune această problemă și va demara și proiectul CET Titan, în așa fel încât să echilibrăm sistemul de producere a energiei electrice și termice din București, să nu mai pompăm din sud pentru nord, de exemplu. Nu este normal ca CET Sud să alimenteze Colentina. Acolo în zonă trebuie să existe (surse de producere a energiei termice -–n.r.)", a spus ministrul, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul noii centrale este gestionat de către Titan Power SA, companie înființată anul trecut și controlată de SAPE, cu 99% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia companiei Electrocentrale Grup, deținută de asemenea integral de către Ministerul Economiei.

FOTO Controale cu amenzi ale inspectorilor de muncă prin fabrici CITEȘTE ȘI FOTO Controale cu amenzi ale inspectorilor de muncă prin fabrici

După cum a relatat Profit.ro, în primăvară, acționarii Titan Power aveau în curs de elaborare documentația impusă de legislație ce urma să fie prezentată spre analiză Direcției Generale Concurență a Comisiei Europene, dar și Consiliului Concurenței din România, privind majorarea capitalului social al companiei cu 140 milioane lei, bani ce vor fi folosiți pentru construirea unei noi centrale de producție de energie electrică și termică în cogenerare în Capitală, în cartierul Titan din București.

La majorarea de capital, SAPE va veni cu numerar în valoare de circa 95,9 milioane lei, iar Electrocentrale Grup va contribui în natură, cu terenul din Titan pe care va fi construită noua centrală. Acesta, laolaltă cu clădirile și alte bunuri imobile de pe el, a fost evaluat la peste 44 milioane lei.

"Ieșirea iminentă din uz în baza angajamentelor de mediu pentru instalațiile mari de ardere și expirarea numărului de ore de funcționare în baza derogărilor după anul 2023, ceea ce inevitabil va duce la intrarea în retehnologizare a centralelor existente care deservesc Bucureștiul, precum și situația deficitară tehnică și financiară a furnizorilor de energie pentru București, creează premisele economice propice pentru investiții în centrale de cogenerare de înaltă eficiență. Anumite amplasamente, printre ele fiind și amplasamentul CET Titan din proprietatea Electrocentrale Grup SA, prezintă interes pentru promovarea de investiții datorită locației în zonele de interes, precum și datorită infrastructurii de transport existente. Amplasamentul CET Titan reprezintă un activ cu potențial ce dispune de o infrastructură specifică unei centrale termoelectrice. În contextul realizării noului obiectiv de investiții, asigurarea utilităților se va putea realiza prin extinderea și/sau prelungirea circuitelor deja existente pe amplasament până la noile instalații energetice. Toate acestea constituie un avantaj major și susțin, din punct de vedere al dotării amplasamentului, realizarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență", se arăta într-un document oficial.

Profitul net al ING Bank a scăzut. Cererea pentru creditele ipotecare a crescut, costurile cu provizioanele s-au dublat în contextul pandemiei CITEȘTE ȘI Profitul net al ING Bank a scăzut. Cererea pentru creditele ipotecare a crescut, costurile cu provizioanele s-au dublat în contextul pandemiei

În primăvara anului 2018, Electrocentrale Grup a comandat un studiu de prefezabilitate pentru construirea unei centrale în cogenerare de înaltă eficiență pe gaze, pe amplasamentul fostei CET Titan din cartierul bucureștean omonim. Centrala ar urma să aibă o putere electrică instalată de până la 50 MW și "energie termică corespunzătoare, obținută prin recuperarea căldurii", și ar urma să alimenteze cu agent termic sistemul centralizat de încălzire administrat în prezent de Compania Municipală Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET.

Fosta CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în urmă cu 5 ani, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul se află în proprietatea Electrocentrale Grup și beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

"În aceste condiții, este oportună realizarea unei noi capacități de producere a energiei termice, în cogenerare, care să ducă la creșterea eficienței energetice, precum și la oferirea serviciului de alimentare cu energie termică, în condiții de siguranță, consumatorilor din zona de influență a fostei CET Titan. Acestora li se livrează, în prezent, energie termică din alte zone de producere, mai îndepărtate, generând costuri pentru RADET București în calitate de transportator, distribuitor și furnizor de energie termică", se arăta în caietul de sarcini al procedurii de achiziție a studiului de prefezabilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
cet titan
noua centrala productie energie termica titan
virgil popescu
gabriela firea
compania municipala termoenergetica