Moscova și-a pus în practica amenințarea față de Finlanda - I-a tăiat electricitatea

Moscova și-a pus în practica amenințarea față de Finlanda - I-a tăiat electricitatea
scris 14 mai 2022

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă după un anunț în acest sens al unui furnizor rus, a precizat pentru AFP operatorul rețelei naționale finlandeze.

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopții (21.00 GMT), așa cum a fost anunțat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operațiuni la Fingrid, operatorul rețelei, pentru AFP, arată news.ro.

Compania RAO Nordic Oy din Finlanda, controlată de grupul rus Inter RAO, principalul trader care achiziționează energie electrică produsă în Federația Rusă și o vinde pe piața finlandeză, a anunțat anterior că suspendă importurile din Rusia începând de sâmbătă, 14 mai, din cauza faptului că n-ar mai fi fost plătită din data de 6 mai.

"RAO Nordic Oy importă electricitate din Rusia pentru Finlanda și o vinde pe platorma bursieră Nord Pool de mulți ani. Din păcate, suntem nevoiți să remarcăm că, pentru volumele pe care le-am vândut pe Nord Pool începând din data de 6 mai, fondurile nu au fost încă virate în contul nostru bancar. Situația este excepțională, survenind pentru prima dată în peste 20 de ani de trading", se arată într-un comunicat al RAO Nordic Oy.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Potrivit sursei citate, în actuala situație, RAO Nordic nu mai poate plăti pentru importuri de electricitate din Rusia, din lipsă de cash, astfel încât se vede obligată să suspende importurile de energie din data de 14 mai.

"Sperăm că situația se va îmbunătăți curând și că tradingul de electricitate cu Rusia va putea fi reluat", se menționază în finalul comunicatului.

În replică, operatorul sistemului energetic al Finlandei, Fingrid, a afirmat că țara se poate descurca și fără curent electric din Rusia. "Eram pregătiți pentru asta și nu va fi dificil. Ne putem descurca majorând ușor importurile din Suedia și Norvegia", a transmis un purtător de cuvânt al companiei.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

Președintele Finlandei Sauli Niinisto și premierul de la Helsinki Sanna Marin au cerut joi, printr-o declarație comună, ca Finlanda să adere la NATO.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Finlandei la NATO este ”cu siguranță” o amenințare pentru Rusia, iar decizia necesită un răspuns corespunzător din partea Moscovei.

Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 kilometri.

De la invazia rusă a Ucrainei în luna februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80%.

Odată ce Parlamentul aprobă ideea, în principiu, și orice alte obstacole legislative interne sunt eliminate, NATO urmează să invite Finlanda să negocieze aderarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
finlanda aderare nato
rusia export energie
rusia finlanda nato