Nuclearelectrica vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc

Nuclearelectrica vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 mar 2023

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea să atragă investitori parteneri pentru demararea activității de extragere a minereului de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheș-Grințieș din județul Neamț, a cărui concesiune a preluat-o în 2021 de la Compania Națională a Uraniului (CNU), intrată după aceea în insolvență. În același an, singura exploatare funcțională de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, a fost închisă, din cauza epuizării zăcământului, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie,  pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași importanți în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.

Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare

Ca prim pas, SNN va transfera licența de concesionare către filiala sa Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu (FPCU) Feldioara SA, ce administrează active industriale preluate tot de la CNU.

Noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, publicate în Monitorul Oficial. Din 24 martie încep înscrierile pentru persoane fizice. Ce modificări există CITEȘTE ȘI Noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, publicate în Monitorul Oficial. Din 24 martie încep înscrierile pentru persoane fizice. Ce modificări există

La nivelul Nuclearelectrica există un ″program de activitate pentru operaționalizarea licenței Tulgheș-Grințieș″, care include și ″acțiuni în sensul elaborării unei propuneri de strategii de selectare a investitorilor″.

DOCUMENT Schimbări pregătite pentru firmele din comerț și prestări servicii. Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare. În ce condiții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbări pregătite pentru firmele din comerț și prestări servicii. Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare. În ce condiții

Nuclearelectrica a solicitat toamna trecută la ANRM aprobare pentru întreruperea activității în perimetrul Tulgheș-Grințieș pentru o perioadă de 9 luni, iar Agenția a aprobat sistarea activității începând cu data de 01.01.2023 până la data de 30.09.2023.

Volumul enorm de lucrări de cercetare geologică executat pe o perioadă de circa 40 de ani a permis estimarea cantitativă a resurselor geologice a fi suficiente pentru necesarul de uraniu pentru două reactoare pe o perioadă de circa 20 - 25 de ani de funcționare. În decursul anului 2011, la solicitarea CNU SA, a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru deschiderea, pregătirea și exploatarea zăcământului de uraniu, la o capacitate nominală anuală de producție de 150 tone uraniu. Documentația tehnico-economică a obținut Avizul Consiliului Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Național și Locuinței nr. 78/05.2012″, se spune într-un document.

ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cu un sfert de punct procentual și anticipează noi creșteri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cu un sfert de punct procentual și anticipează noi creșteri

În urmă cu 10 ani, necesarul de investiții pentru demararea activității miniere de extragere a uraniului la Tulgheș-Grințieș era estimat la peste 400 milioane lei, după cum a relatat Profit.ro, cifra fiind cu certitudine semnificativ mai mare în prezent, din cauza inflației acumulate timp de un deceniu și în special în ultimii doi ani.

Anul trecut, Nuclearelectrica a încheiat, în urma unei licitații, un acord-cadru pe 4 ani în baza căruia va achiziționa în total, în perioada respectivă, până la 1.500 de tone de concentrat de uraniu natural cu concentrație de 65%. Acordul a fost încheiat cu producătorii Cameco Corporation din Canada și compania de stat Kazatomprom din Kazahstan, valoarea sa fiind estimată în intervalul 224 – 253 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
zăcăminte uraniu românia
uraniu centrala cernavodă
minereu uraniu
zăcământ uraniu tulgheș-grințieș. închidere mină uraniu crucea-botușana