O delegație OPEC încearcă să convingă Rusia să-și reducă producția de petrol cu mai multe sute de mii de barili/zi

O delegație OPEC încearcă să convingă Rusia să-și reducă producția de petrol cu mai multe sute de mii de barili/zi
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 nov 2016

O delegație secretă a cartelului exportatorilor de petrol (OPEC) se află deja în drum spre Moscova, în timp ce înalți oficiali ai cartelului continuă negocierile la Viena. încercând să salveze acordul preliminar de reducere a producției, asupra căruia au convenit în urmă cu două luni în cadrul reuniunii de la Algier.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Bloomberg, cu numai două zile înaintea întâlnirii miniștrilor de resort ai statelor, perspectivele ajungerii la un acord par sumbre, mai ales după ce Arabia Saudită a anunțat că există posibilitatea ca reuniunea să nu se soldeze cu niciun acord.

Cele două obstacole care, la acest moment, par insurmontabile sunt neînțelegerile interne cu privire la împărțirea cotelor care ar trebui reduse și reținerile Rusiei în ceea ce privește reducerea propriei producții. Acestea au fost și motivele pentru care negocierile dintre OPEC și Rusia și celelalte state care nu sunt membre ale cartelului, care ar fi trebuit să aibă loc luni, nu au mai avut loc.

Întâlnirea de luni a fost anulată în urma refuzului Arabiei Saudite de a participa, ca urmare faptului că diviziunile interne din OPEC nu îi permit cartelului să se angajeze în discuții cu ceilalți producători mondiali. Bloomberg susține că nu este clar dacă Arabia Saudită și-a schimbat punctul de vedere cu privire la oportunitatea acordului de reducere a producției sau dacă este doar o tentativă de a-și întări poziția de negociere cu cei doi membri ai cartelului care refuză orice micșorare a producției, Iranul și Irakul.

“Și arabia Saudită și Iranul au tactici de negociere extrem de dure. Problema Arabiei Saudite este aceea că nu ne aflăm nici în anii ’80, nici în anii ’90, când își putea folosi influența, fiind sigură că ceilalți membrii o vor urma. Astăzi, membri ai cartelului, precum Iranul sau Irakul, sunt la fel de puternici, iar strategia lor este aceea de a acapara o cotă de piață cât mai mare”, susține Abhishek Deshpande, analist șef la Natixis SA din Londra.

Agenția Internațională pentru Energie anticipează că, în absența reducerii producției OPEC, piața petrolului va rămâne în continuare caracterizată de supraproducție și în 2017, pentru al patrulea an consecutiv. Luni dimineață, petrolul Brent (de referință pe piața mondială și europeană) s-a depreciat cu 1,3%, ajungând la 46,63 dolari pe baril la ora 10:30, ora României, cel mai redus nivel înregistrat în ultimele 10 zile.

În urma anulării convorbirilor dintre OPEC și Rusia, ministrul energiei al Algeriei, Noureddine Boutarfa, unul dintre arhitecții acordului preliminar de reducere a producției din septembrie, și venezueleanul Eulogio Del Pino, recunoscut ca principal intermediar în rândul OPEC, se vor întâlni la Algier, după care se vor deplasa luni la Moscova pentru a convinge Rusia să participe la tentativa OPEC de stabilizare a pieței petrolului. Motivul: pe lângă reducerea de 1,1 milioane de barili pe zi a producției OPEC, statele membre ar dori ca și ceilalți mari producători, dintre care Rusia este de departe cel mai important, să-și reducă producția cu 600.000 de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec
rusia
reducere
productie