O lună în plus pentru a găsi o soluție pentru CIECH Soda România și întreaga platformă chimică din Vâlcea. Aproape 600 de angajați rămân în șomaj tehnic

O lună în plus pentru a găsi o soluție pentru CIECH Soda România și întreaga platformă chimică din Vâlcea. Aproape 600 de angajați rămân în șomaj tehnic
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2020

Conducerea grupului CIECH a aprobat propunerea conducerii locale de a prelungi perioada de șomaj tehnic pentru toți angajații cu încă o lună. Aproape 600 de persoane își vor păstra locurile de muncă în cadrul companiei până la 31 martie, în speranța că în această perioadă de timp se vor concretiza discuțiile cu privire la o soluție pentru aprovizionarea cu aburul necesar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Începând cu 17 septembrie 2019, producția CIECH Soda România, singura fabrică de sodă calcinată din România, a intrat în stand-by din cauza imposibilității de a obține cantitățile de abur necesare la un preț sustenabil. În cursul anului 2019, prețul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, în pofida unor majorări anterioare succesive, care deja aduseseră prețul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fără costurile certificatelor CO2, care sunt plătite separat de către CIECH Soda România către CET Govora).

EXCLUSIV Tranzacții: Fostul gigant de stat Termoelectrica și-a vândut principalele active din portofoliu, lansate în anii ’50-’60 ai secolului trecut. Câți bani a încasat și ce se va întâmpla CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacții: Fostul gigant de stat Termoelectrica și-a vândut principalele active din portofoliu, lansate în anii ’50-’60 ai secolului trecut. Câți bani a încasat și ce se va întâmpla

CIECH Soda România înregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei începând cu anul 2006, atunci când compania a fost preluată de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România. Începând cu 2013, compania a trecut printr-un proces de restructurare masivă și profundă și a derulat un program de investiții, care, în intervalul 2014-2015, a asigurat o creștere de 30% a producției astfel încât să se asigure volume care să acopere costurile de producție și să ofere posibilitatea de dezvoltare ulterioară. Au fost modificate procesele comerciale și a fost reconstruită întreaga structură organizațională. Acele schimbări au condus la îmbunătățirea rezultatelor fabricii din România și, drept urmare, aceasta a devenit un element important al economiei locale.

Cu toate acestea, presiunea succesivă asupra prețurilor utilităților, în special cel al aburului furnizat de CET Govora, aflată în proprietatea CJ Vâlcea, și cele ale materiilor prime din partea furnizorilor locali, precum și intensificarea concurenței din partea noilor intrați pe piață au erodat sustenabilitatea financiară a companiei, care, după o perioadă de reviriment, s-a confruntat din nou cu rezultate financiare negative.

Fabrica de sodă este unul dintre cei mai mari consumatori de abur industrial din zonă, în condițiile în care, înainte de a intra în stand-by, achiziționa aproape 60% din energia termică (abur) produsă de CET Govora. Cum aburul reprezintă baza de funcționare într-o centrală în cogenerare, un astfel de proiect va trebui să întrunească toate condițiile tehnice pentru livrarea de abur cât mai eficient posibil.

MedLife - afaceri în creștere. Țintă spre abonamente CITEȘTE ȘI MedLife - afaceri în creștere. Țintă spre abonamente

Compania are o experiență îndelungată în managementul centralelor termice, având unități proprii sau în colaborare cu parteneri locali în alte țări ale grupului, precum Polonia sau Germania.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006.

Singurul producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie, operațiunile companiei susțineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

Fabrica a fost preluată în 2006.

În martie, Profit.ro a prezentat un document care avertiza că scumpirea cu 166% a certificatelor CO2 aruncă în aer CET Govora, cu riscuri și pentru Oltchim, Ciech Soda și încălzirea centralizată a vâlcenilor, și în care erau avansate măsuri excepționale.

Actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunțat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deși abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali inițiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preț în creștere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2) și a anunțat noi reduceri ale volumului de abur.

CIECH a apelat la toți jucătorii de pe plan local și național, dar și la autoritățile care ar fi putut ajuta, trimițând peste zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări și cereri care au atras atenția asupra gravității situației. Compania a dezvolat chiar și propriile planuri de soluționare a acestor probleme.

Alte 115 decese provocate de coronavirus într-o singură zi. Numărul morților la nivel global a ajuns la 2.247 CITEȘTE ȘI Alte 115 decese provocate de coronavirus într-o singură zi. Numărul morților la nivel global a ajuns la 2.247

În luna martie 2019, compania a anunțat că va disponibiliza până la 95 de angajați, echivalentul a 16% din personalul existent, începând din luna mai, după ce CET Govora a majorat prețul aburului industrial furnizat companiei și a anunțat restricționarea livrărilor.

Grupul polonez, care produce, în România, sodă calcinată și alte derivate din sodă, a decis să lanseze procedurile de disponibilizare colectivă la subsidiara locală pentru a-și reduce costurile fixe, urmare a creșterii prețului aburului industrial de la 1 ianuarie 2019 și a riscurilor asupra producției generate de scăderea livrărilor de abur cu circa 20% între 15 mai 2019 și începutul următorului sezon de încălzire, măsură anunțată anterior de CET Govora.

CET Govora, furnizor de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, aflat în insolvență, este unic furnizor de abur industrial pentru Ciech Soda România.

La finele anului 2016, CET Govora și Ciech au semnat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, în valoare de 360 milioane euro, după ce contractul încheiat anterior fusese denunțat de administratorul judiciar al CET Govora, cu argumentul că producătorul de energie livra abur industrial la un preț cu mult sub costul de producție.

"Euro Insol a obținut pentru CET Govora o creștere de preț de peste 35% pentru aburul industrial, de la prețul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a transmis atunci Euro Insol, administratorul CET Govora.

Prețurile stabilite la semnarea contractului au fost valabile până la finele anului 2018, cele două părți angajându-se să negocieze o nouă formulă de preț începând cu 2019, care să includă costurile de producție înregistrate de CET Govora, potrivit Euro Insol.

Ciech Group, fondat în 1945 la Lodz, este unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică la nivel european. Grupul deține 8 uzine, în Polonia, România și Germania, având aproximativ 3.700 de angajați.

Microsoft își aduce antivirusul pe smartphone-uri CITEȘTE ȘI Microsoft își aduce antivirusul pe smartphone-uri

Din 2014, acționarul majoritar al grupului este Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de peste 3 miliarde de euro.

Subsidiara din România, achiziționată în 2006, a încheiat anul 2017 cu afaceri de aproape 390 de milioane lei și un profit de 15,6 milioane lei, în scădere de la circa 35,9 milioane lei în anul precedent.

În 2018, afacerile au urcat la 420,1 milioane lei, cu un profit de 24,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciech soda romania
uzinele sodice govora
concedieri
disponibilizari
cet govora
abur industrial
majorare pret
angajati
kulczyk investments