OMV a finalizat vânzarea a 49% din acțiunile deținute la principalul operator de transport de gaze austriac către Allianz și Snam

OMV a finalizat vânzarea a 49% din acțiunile deținute la principalul operator de transport de gaze austriac către Allianz și Snam
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 dec 2016

Grupul german Allianz, cel mai mare asigurator la nivel european, a finalizat joi achiziția a unui pachet de aproximativ 30% din participațiile deținute de principalul acționar al OMV Petrom, OMV AG, la operatorului de transport de gaze Gas Connect Austria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu 3 săptămâni, grupul german, care deține în România cel mai mare asigurător local, Allianz-Țiriac, a anunțat că a ajuns la un acord cu compatriotul său E.ON pentru a achiziționa un pachet similar, tot de 30%, din capitalul companiei E.ON Distribuție România, operatorul de rețele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale din nordul României, cu afaceri de 1,6 miliarde lei anul trecut.

Allianz Capital Partners va achiziționa pachetul minoritar la Gas Connect Austria GmbH (GCA) prin intermediul unui consorțiu creat alături de Snam, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața infrastructurii de gaze din Europa, consorțiu în care Allianz deține 60%, iar Snam 40% din acțiuni. Consorțiul format din cei doi giganți a devenit, în schimbul a 601 milioane de euro, proprietarul a 49% din Gas Connect Austria GmbH (GCA), ceea ce face ca partea care i s-ar cuveni asiguratorului german să se situeze undeva la 30%.

Încheierea tranzacției a survenit aprobărilor autorităților reglementatoare din Austria și Germania. OMV va rămâne acționar majoritar al companiei austriece, cu 51%.

Tranzacția a fost finanțată printr-o linie de credit oferită de un grup de bănci internaționale, de 310 milioane euro și include și rostogolirea unei datorii de 147 miloane de euro, ca parte a refinațării unui credit mai vechi contractat de vechii acționari.

Data de la care tranzacția are efecte economice se consideră 1 ianuarie 2016, cu excepția dividendelor de pe 2015, cafre urmează a-i reveni în totalitate OMV AG.

Gas Connect Austria operează o rețea de gazoducte de aproximativ 90 de kilometri în Austria și reprezintă un hub important pentru alimentare cu gaze nu numai a Austriei, ci și a Germaniei, Franței, Sloveniei, Croației și Hungary. În 2015, GCA a raportat venituri de 246 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
omv
allianz
snam