OMV a semnat cu gigantul petrolier BP un contract pe termen lung de achiziționare LNG

OMV a semnat cu gigantul petrolier BP un contract pe termen lung de achiziționare LNG
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 iul 2023

Gigantul petrolier BP și principalul acționar al Petrom, grupul austriac OMV, au anunțat semnarea unui contract de vânzare-cumpărare de gaze naturale lichefiate (LNG) pe termen lung, care vizează furnizarea către compania vieneză de până la un milion de tone de gaz natural lichefiat (GNL) pe an,timp de 10 ani începând cu 2026.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important Contractul semnat cu BP, alături de cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani din Austria ar trebui să atenueze temerile din spațiul public din România, potrivit cărora guvernul austriac, în calitate de acționar OMV, va importa gaz din România, de la OMV Petrom, pentru a-și asigura consumul intern.

Mai este important Grupul austriac a anunțat deja că a rezervat capacități internaționale de transport de 40 TWh/an (două treimi din consumul intern) până în septembrie 2026 și de 20 TWh/an în perioada octombrie 2026-septembrie 2028. Rezervările au fost făcute prin punctele de interconectare cu Germania (Oberkappel) și Italia (Arnoldstein) și nu prin cel cu Ungaria, pe unde ar fi putut ajunge gazul românesc în Austria.

BP va furniza OMV gaze naturale lichefiate din portofoliul său, care vor fi regazeificate prin terminalul olandez de la Rotterdam, unde OMV a achiziționat deja o capacitate de regazificare, sau în alte terminale europene.

CONFIRMARE Romgaz își împrumută filiala, a cărei conducere a fost recent schimbată, cu jumătate de miliard de dolari pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz își împrumută filiala, a cărei conducere a fost recent schimbată, cu jumătate de miliard de dolari pentru Neptun Deep

„Una dintre prioritățile cheie ale OMV este aceea de a ne diversifica în continuare sursele de aprovizionare, care includ gaz din propria noastră producție, din surse externe din Norvegia, precum și volume suplimentare de LNG. Coroborat rezervările de capacitate de transport efectuate până în 2028, acordul cu BP reflectă contribuția noastră semnificativă la securitatea aprovizionării clienților noștri din Austria și Europa. Parteneriatul nostru cu BP, care se întinde pe o perioadă de 10 ani începând cu 2026, este un pas strategic important către diversificarea și protejarea surselor noastre de aprovizionare pe termen lung.”, a declarat Alfred Stern, CEO OMV AG.

“BP vede gazul natural lichefiat ca o componentă importantă a tranziției energetice și esențială pentru propriul nostru efort de a deveni o companie energetică integrată. Suntem încântați să încheiem acest contract de vânzare și cumpărare de LNG cu OMV, cu care avem o relație de lungă durată. Europa este o piață importantă de LNG, iar acest acord cu OMV demonstrează și mai mult capacitatea noastră de furnizare de GNL în regiune, susținând securitatea aprovizionării pentru clienții noștri europeni”, susține Jonty Shepard, vicepreședinte BP.

viewscnt
Afla mai multe despre
bp
lng
vanzare
achiziție
descoperire
gaze
austria
românia
omv
petrom