OMV Petrom acelerează planul de a cumpăra E.ON Energie, afacere cu peste 3 milioane de clienți. Miza OMV Petrom pentru preluare. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

OMV Petrom acelerează planul de a cumpăra E.ON Energie, afacere cu peste 3 milioane de clienți. Miza OMV Petrom pentru preluare. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Producătorul de țiței și gaze OMV Petrom are intenții certe de a negocia cu grupul german E.ON achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie, care acoperă o piață de circa 3,4 milioane de consumatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

VEZI AICI ȘI Germanii de la E.ON au transferat pe o altă firmă stațiile de încărcare de mașini electrice din România, de la furnizorul de energie pe care se gândesc să-l vândă

Problemele din domeniu vor fi discutate la Maratonul Energiei, organizat de PROFIT NEWS TV - VEZI AICI

OMV Petrom vrea să încheie un parteneriat cu un consultat și să accelereze procedurile în procesul de negociere, pentru a recupera din avansul pe care îl are Romgaz, principalul competitor, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate participanților la negocieri.

Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, a anunțat recent că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, derulate prin E.ON Energie România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.

TABEL Ieftinire. Prețul benzinei a coborât la 7 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire. Prețul benzinei a coborât la 7 lei/l

E.ON ar putea vinde furnizarea din România, iar producătorul de gaze Romgaz ar fi interesat de achiziționarea acesteia.

Acționarii Romgaz, companie majoritar de stat, au aprobat pe 11 aprilie achiziționarea de asistență juridică pentru a analiza tranzacția.

Miza OMV Petrom pentru preluarea E.ON Energie

Pentru OMV Petrom ar fi dezavantajoasă o preluare a furnizării E.ON de către Romgaz, deoarece ar putea însemna pierderea unui client important. OMV Petrom, în calitate de producător de gaze, vinde cantități mari de gaze către E.ON Energie, care, mai departe, le furnizează către cei 3,4 milioane de consumatori din portofoliul său.

Romgaz este, însă, cel mai mare producător de gaze din România, și ar putea acoperi mare parte din cantitățile necesare furnizării, în cazul în care ar integra E.ON Energie pe întreg lanțul. Astfel, o eventuală achiziționare a furnizării de la E.ON de către Romgaz ar fi un dezavantaj competițional pentru OMV Petrom.

FOTO Transelectrica a semnat un memorandum cu trei companii energetice din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria pentru „Green Energy Corridor” CITEȘTE ȘI FOTO Transelectrica a semnat un memorandum cu trei companii energetice din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria pentru „Green Energy Corridor”

La gaze, pe zona clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor după Engie, cu o cotă de piață de circa 41%. E.ON mai este furnizor și pe piața energiei electrice, însă cu o cotă mult mai mică, de circa 5%.

 E.ON dorește să vândă doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție. E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei.

E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, care a luat ființă în 2000, după o restructurare a Romgaz. Statul a fost acționarul acestei companii până când în 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005.

Practic, dacă tranzacția cu E.ON va fi finalizată, statul ar răscumpăra o afacere privatizată în urmă cu aproape 20 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
e.on energie