Orban: Liberalizarea pieței la energie electrică și gaze naturale nu se va face de la 1 ianuarie

Orban: Liberalizarea pieței la energie electrică și gaze naturale nu se va face de la 1 ianuarie
scris 13 dec 2019

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că liberalizarea pieței la energie electrică și gaze naturale nu se va realiza de la 1 ianuarie 2020, ci va exista o perioadă de tranziție de 6 - 9 luni.

El a amintit că vineri are programată o întâlnire cu reprezentanții partidelor care sprijină Guvernul în Parlament pentru a discuta proiectul de lege care abrogă articole "nocive" din OUG 114 și le modifică pe altele, scrie Agerpres.

Mesaj dur al Germaniei către SUA: Nu vă amestecați în politica energetică a Europei! Americanii pregătesc sancțiuni contra Nord Stream 2, în care e implicată și OMV CITEȘTE ȘI Mesaj dur al Germaniei către SUA: Nu vă amestecați în politica energetică a Europei! Americanii pregătesc sancțiuni contra Nord Stream 2, în care e implicată și OMV

"În ceea ce privește articolele din OUG care se referă la liberalizarea pieței la energia electrică și la gazul natural, opțiunea noastră este pentru o perioadă de tranziție, adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie, o perioadă de tranziție de 6 - 9 luni, astfel încât să existe o pregătire și a companiilor, de la cele de producție, până la cele de distribuție și furnizare, o pregătire și a consumatorului. De asemenea, în perioada asta avem ca obiectiv, cum de altfel e scris și în Programul de guvernare, să adoptăm actul normativ care definește consumatorul vulnerabil și pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil, în condițiile liberalizării prețului la energie electrică și gaz natural", a afirmat Orban, întrebat dacă vor fi liberalizate prețurile la energie electrică și gaze de la 1 ianuarie.

El a adăugat că piața a fost liberalizată până la apariția OUG 114, care a fixat din nou un preț administrativ maximal la care producătorul poate să vândă gazul natural și energia electrică către consumatorul casnic.

"Efectul a fost dezastruos pentru economie. La ora actuală, prețul la energie și la gazul natural este foarte mare pentru producători și pentru consumatori industriali, ceea ce duce la scăderea competitivității companiilor românești pe piața europeană", a susținut prim-ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
ludovic orban