"Osemintele" istoricei rafinării Dărmănești, controlată de rusul Iakov Goldovski, proprietar și al RAFO - scoase la vânzare de la 4,6 milioane euro

"Osemintele" istoricei rafinării Dărmănești, controlată de rusul Iakov Goldovski, proprietar și al RAFO - scoase la vânzare de la 4,6 milioane euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 iul 2018

Amplasamentul industrial (foto) și alte active ale fostei rafinării Dărmănești, înființată în 1949 și care la un moment dat era singura din Europa care producea cocs din petrol utilizat în industria metalurgică, a cărei activitate a fost oprită în urmă cu 10 ani, au fost scoase la vânzare pentru acoperirea datoriilor operatorului său, firma Petrochemical Trading SRL, aflată în faliment, la prețul total de pornire de circa 4,6 milioane euro cu tot cu TVA, respectiv 21,55 milioane lei (18,11 milioane lei fără TVA). 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma este controlată de grupul Petrochemical Holding, înregistrat în Austria și deținut de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, care este proprietar și al rafinăriei RAFO Onești, scoasă de asemenea la vânzare, deocamdată fără succes.

Petrochemical Trading SRL a preluat rafinăria Dărmănești în 2007, în ideea de a o opera în sinergie cu RAFO. Astfel, la Dărmănești, pe lângă cocs din petrol, erau produse mai multe tipuri de semifabricate, ulterior reprelucrate de RAFO.

Soțul ministrului Carmen Dan, angajat până anul trecut la OMV Petrom, a murit CITEȘTE ȘI Soțul ministrului Carmen Dan, angajat până anul trecut la OMV Petrom, a murit

Însă, din cauza creșterii prețului la țiței și a necesarului mare de investiții de mediu, activitatea la rafinărie a fost oprită în 2008, la început temporar, pe o perioadă de doi ani, prin intrarea în conservare a instalațiilor tehnologice.

Ulterior, din 2013, a început demontarea și vânzarea instalațiilor de producție și a altor active, pentru plata obligațiilor fiscale, a furnizorilor și a lucrărilor de ecologizare obligatorii.

Înainte de preluarea de către Petrochemical Trading, rafinăria Dărmănești intrase în faliment în 2003, după ce fusese privatizată în 2000, an în care compania Imperial Oil a omului de afaceri Corneliu Iacubov preluase 70% din capitalul rafinăriei.

Sursă: Raport privind cauzele și împrejurările falimentului PetrochemicalTrading SRL

Sursă: Raport privind cauzele și împrejurările falimentului PetrochemicalTrading SRL

viewscnt
Afla mai multe despre
rafinaria darmanesti
rafinaria rafo
rafo onesti
faliment
iakov goldovsko
corneliu iacubov
petrochemical trading
petrochemical holding
imperial oil
cocs din petrol
cocs
petrol
titei
pret titei