Parlamentul preia de la Guvern ultimul cuvânt în politica energetică a României, cu riscul încălcării principiului constituțional al separației puterilor în stat

Parlamentul preia de la Guvern ultimul cuvânt în politica energetică a României, cu riscul încălcării principiului constituțional al separației puterilor în stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 iun 2020

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat prin vot majoritar propunerea Comisiei de Industrii și Servicii de introducere în Legea energiei a prevederii potrivit căreia Strategia energetică națională va fi promovată prin proiect de lege de către Guvern și va fi aprobată de Parlament, ceea ce înseamnă că Legislativul va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește stabilirea politicii energetice a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, Legea energiei prevede că Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort și se aprobă de Guvern, cu consultarea organizațiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali și a reprezentanților mediului de afaceri.

"Strategia energetică națională definește obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu și lung și modalitățile cele mai eficiente de realizare a acestora, în condițiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naționale și satisfacerii necesarului de energie și a unui standard de viață civilizat, în condiții de calitate, atât în prezent, cât și pe termen mediu și lung, la un preț accesibil. Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort cu consultarea reprezentanților industriei energetice, a organizațiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali și a reprezentanților mediului de afaceri, se promovează prin proiect de lege de Guvern și se aprobă de Parlament. Strategia energetică se revizuiește, periodic, la inițiativa ministerului de resort, fără a se aduce atingere stabilității și predictibilității specifice unui astfel de document, forma revizuită urmând a fi aprobată în condițiile legii", este noua formulare a prevederii, adoptată azi de către Camera Deputaților.

Parlamentul a respins suprareglementarea comerțului cu tutun CITEȘTE ȘI Parlamentul a respins suprareglementarea comerțului cu tutun

Modificarea, alături de altele elaborate de Comisie și votate astăzi în plenul Camerei, va merge la președintele Iohannis fie pentru promulgare, fie pentru cerere de reexaminare sau sesizare de neconstituționalitate. 284 de deputați au votat pentru, 2 s-au opus, 2 s-au abținut, iar un deputat nu a votat.

După cum a relatat Profit.ro, un proiect de lege cu conținut similar, elaborat de mai mulți parlamentari PSD și unul independent, se află pe circuitul legislativ la Senat. Recent, Consiliul Legislativ, în avizul său consultativ, a atras atenția că draftul de act normativ riscă să încalce principiul constituțional al separației puterilor în stat.

"(...) semnalăm ca soluția legisiativă preconizată (...) este susceptibilă a contraveni principiului constituțional al separației puterilor în stat, statuat la art. l alin. (4) din Legea fundamentală, deoarece stabilirea strategiei energetice naționale se realizează în cadrul politicilor guvernamentale, aprobarea sa ținând exclusiv de competența Guvernului, nu a Parlamentului, care nu se poate substitui autorității executive în această privință", se arată în avizul Consiliului Legislativ.

În Legea energiei a mai fost introdusă astăzi prevedea potrivit căreia "Politica energetică, urmărind direcțiile stabilite prin strategia energetică, este pusă în operă de ministerul de resort, pe baza Programului de guvernare, pentru un interval de timp mediu și cu considerarea evoluțiilor probabile pe termen lung, cu consultarea operatorilor economici din domeniul energiei electrice, organizațiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali și a reprezentanților mediului de afaceri (...)".

viewscnt
Afla mai multe despre
strategia energetică națională
politica energetică a româniei
strategia energetică lege parlament