Prețul gazelor naturale în Europa scade, în urma evitării crizei energetice

Prețul gazelor naturale în Europa scade, în urma evitării crizei energetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2023

Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au scăzut luni dimineață la cel mai redus nivel din ultimele aproape patru săptămâni, pe fondul creșterii încrederii în generarea stabilă de energie pentru restul iernii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În jurul orei 8:57, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,5%, apoi au înregistrat un declin de 2,9%, până la 52,38 euro pentru un Megawatt-oră, scrie Agerpres.

VIDEO & FOTO Primul test-drive cu noua Dacia Jogger Hybrid: consum de diesel și prețuri de Duster CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Primul test-drive cu noua Dacia Jogger Hybrid: consum de diesel și prețuri de Duster

Temerile Europei privind penele masive de curent și raționalizarea energiei nu s-au materializat datorită unei combinații de factori. Vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obișnuit în această perioadă a anului.

În plus, câteva reactoare nucleare sunt din nou operaționale în Franța. De asemenea, revenirea în activitate a reactorului german Emsland - înainte de închiderea sa finală prevăzută în aprilie - alături de subsidiara din Slovacia, a fost benefică, potrivit traderului elvețian Axpo Solutions AG.

Separat, terminalul GNL Freeport LNG din Texas a reluat aprovizionarea tancurilor, fiind aproape de reluarea completă a operațiunilor. Acesta a fost închis după o explozie survenită în vara lui 2022. Unii analiști se așteaptă ca acest terminal de gaze lichefiate să reia exporturile la finele lunii februarie sau începutul lui martie.

Prețul gazelor ar putea continua să scadă în zilele următoare, în condițiile în care temperaturile din Europa vor crește.

Livrările consistente de gaze lichefiate și gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionare cu energie. Prețul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflație și economia europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret