Prețul petrolului Brent a depășit la Londra 58 dolari pe baril, un nou maxim al ultimilor 2 ani

Prețul petrolului Brent a depășit la Londra 58 dolari pe baril, un nou maxim al ultimilor 2 ani

Sursa foto: Mikhail Primakov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 sep 2017

Temerile că exportul din Kurdistanul irakian vor fi afectate și cumpărările agresive din China contribuie la o explozie de peste 3% a prețului țițeiului Brent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotația petrolului de tip Brent a avut o evoluție susținut ascendentă pe parcursul întregii zile a sesiunii londoneze, iar către finalul zilei de astăzi s-a accelerat către un nivel de 52,50 dolari/baril, un nou maxim la închidere începând din iulie 2015.

Impulsul a fost precipitat de temerea că cererea va fi afectată de amenințarea sub care se află exporturile din Kurdistanul irakian, regiune autonomă care susține un referendum pentru independență, transmite Financial Times. În piață sunt rebalansări majore după 3 ani în care cotația petrolului a fost sub presiune.

Prețul petrolului Brent a depășit la Londra 58 dolari pe baril, un nou maxim al ultimilor 2 ani

Declinul a fost precipitat în momentul în care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amintit că orice export dinspre zona kurdă a Irak-ului către Europa trece pe teritoriul țării sale. „Avem robinetul”, a spus Erdogan. „În momentul în care închidem robinetul, s-a terminat totul.”

Nu mai puțin de 550.000 de barili pe zi din petrolul extras în Kurdistan ajung în portul Ceyhan, din Turcia. Aici era preluat de companii importante precum Vitol, Trafigura, Petraco, Glencore și Rosneft.

Petrolul se apreciază, stimulat de posibilitatea prelungiri acordului OPEC și de stocurile sub așteptări din SUA CITEȘTE ȘI Petrolul se apreciază, stimulat de posibilitatea prelungiri acordului OPEC și de stocurile sub așteptări din SUA

Țițeiul de tip West Texas a depășit, de asemenea, în piața americană, prețul de 52,00 dolari/baril, ajungând în zona plafonului maximal la care a fost tranzacționat la începutul acestui an.

Piața, în general, este susținută de cumpărările din Asia. O conferință pe teme ale industriei petroliere desfășurată la Singapore a estimat o majorare a exporturile din Orientul Mijlociu către țările din estul Asiei la 22 milioane barili pe zi în 2040, de la 7,5 milioane barili pe zi în 2016. Mohammed Barkindo, secretar general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat cu acest prilej că economiile asiatice ar urma să fie în viitor principalul beneficiar al țițieiului exportat din țările membre.

Cumpărările din China au susținut partea de cerere. Janet Kong de la British Petroleum spune că sunt companiile din a doua economie a lumii cele care au asigurat preluarea unei părți consistente a țițeiului în exces de pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
turcia
rosneft
glencore
china
opec
brent