Prețul scăzut al petrolului și intrarea în revizie a Petrobrazi au redus cu peste 60% profitul OMV Petrom

Prețul scăzut al petrolului și intrarea în revizie a Petrobrazi au redus cu peste 60% profitul OMV Petrom
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 aug 2016

OMV Petrom a realizat un profit net de 117 milioane de lei pe trimestrul al doilea și de 405 de milioane de lei pe primul semestru, în scădere cu 83%, respectiv 61% față de perioadele similare ale anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Așa cum anticipa Profit.ro încă de la începutul lunii mai, rezultatele OMV Petrom au fost afectate și de intrarea pentru o lună în revizie a rafinăriei Petrobrazi.

Potrivit raportului trimestrial al companiei, rezultatele financiare din trimestrul al doilea al acestui an au fost afectate de “prețurile scăzute ale țițeiului și gazelor naturale, de marjele mai mici de rafinare și de oprirea planificată a rafinăriei pentru revizie generală”.

Închiderea rafinăriei Petrobrazi pentru o lună ar putea afecta rezultatele OMV Petrom pe trimestrul doi CITEȘTE ȘI Închiderea rafinăriei Petrobrazi pentru o lună ar putea afecta rezultatele OMV Petrom pe trimestrul doi

Valoarea vânzărilor consolidate a fost de 3.633 mil lei în trimestrul al doilea al acestui an, cu 20% mai mică decât in perioada similară a anului trecut, în principal pe fondul scăderii veniturilor din vânzările de produse petroliere, ca urmare a continuării declinului prețului la țiței și a cantităților vândute mai mici (determinate de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi pentru revizie generală), precum și din cauza vânzărilor mai mici de gaze naturale. Aceste efecte negative au fost parțial contrabalansate de vanzarile mai mari de electricitate. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 22% iar cele din Upstream 3% (vanzarile din Upstream fiind, în mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu către terți).

Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a scăzut de la 94% la 68%

De altfel, compania austriacă OMV, principal acționar al OMV Petrom, a anunțat încă din luna iulie că majorarea stocurilor din România ca urmare a intrării în revizie a rafinăriei Petrobrazi au avut un efect negativ asupra rezultatelor consolidate, de 25 de milioane de euro, din al doilea trimestru, confirmând previziunile Profit.ro de la începutul lunii mai.

Majorarea stocurilor OMV Petrom din România sunt legate de intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi. Revizia a fost una programată, așa că OMV Petrom și-a luat toate măsurile necesare pentru a-și putea alimenta în continuare stațiile cu carburanți. De obicei, la începutul intrării în revizie a rafinăriei, stocurile de produse (benzină, motorină, GPL etc.) sunt la un nivel maxim, iar cele de materii prime la unul minim, pentru ca la finalul perioadei situația să fie una exact opusă.

Pe primul trimestru al anului, grupul OMV Petrom a înregistrat un profit de 360 milioane de lei din activitatea de downstream (față de profitul de 345 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut) și o pierdere de 80 de milioane de lei din cea de upstream (față de profitul de 164 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut).

În cel de-al dilea trimestru, activitatea din upstream a trecut de la o pierdere de 80 de milioane de lei la un profit de 151 milioane de lei, iar profitul din downstream s-a diminuat de la 360 la 275 milioane de lei.

FOTO Conducta internațională de gaze BRUA va trece la 400 metri de complexul daco-roman din Sarmizegetusa CITEȘTE ȘI FOTO Conducta internațională de gaze BRUA va trece la 400 metri de complexul daco-roman din Sarmizegetusa

Marja de rafinare a scăzut de la 8,06 în primul trimestru la 6,82 de dolari pe baril în cel de-al doilea trimestru, iar rata de utilizare a rafinăriei, de la 94% la 68%, reflectând perioada de inactivitate cauzată de intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi.

Prețul petrolului s-a redus cu peste 33% față de perioada similară a anului trecut

Cealalată cauză a reducerii profitului OMV Petrom a fost prețul redus al petrolului, în special în ceea ce privește rezultatele semestriale raportate la perioada similară a anului trecut. Dacă în primul semestru al lui 2015, țițeiul Urals era cotat la un preț mediu de 57,09 dolari/baril, iar Petrom a obținut un preț mediu de 49,51 dolari pe baril, în prima jumătate a acestui an Urals-ul s-a situat la 38,14 dolari/baril, iar grupul OMV Petrom și-a vândut producția la un preț mediu de 31,77 dlari/baril.

Rezultatele mai bune din sectorul upstream comnparativ cu primul trimestru se explică și printr-o creștere a prețului petrolului Urals, de la 32,29 dolari/baril la 43,91 dolari pe baril. În primul trimestru al anului, OMV Petrom a vândut un baril de petrol cu 26,69 dolari, în timp ce în al doilea trimestru a obținut un preț de 36,86 dolari.

Investiții reduse cu 35%

“In prima jumatate a anului 2016, mediul de piata dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anuland efectele performantei operationale imbunatatite si ale disciplinei stricte in privinta costurilor si gestionarii numerarului. EBIT excluzand elementele speciale din Upstream a reflectat in principal scaderea preturilor titeiului si gazelor naturale, partial compensata de reducerea costurilor de productie. EBIT CCA excluzand elementele speciale din Downstream s-a imbunatatit usor, ca urmare a evolutiei favorabile a provizioanelor pentru creante neincasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scazute si ale opririi planificate a rafinariei pentru revizie generala. Intrucat conditiile de piata dificile au persistat, am continuat gestionarea stricta a costurilor si a investitiilor. Investitiile au scazut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectand finalizarea activitatii de foraj in blocul Neptun si selectia riguroasa a proiectelor. In plus, gestionarea eficienta a costurilor si a numerarului ne-a ajutat sa ne mentinem o pozitie financiara solida si un grad de indatorare avand un ordin de marime de o singura cifra.”, a declarat CEO-ul OMV Petrom Mariana Gheorghe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
rezultate
profit
petrobrazi