Prima centrală nucleară plutitoare se pregătește să traverseze Oceanul Arctic

Prima centrală nucleară plutitoare se pregătește să traverseze Oceanul Arctic
scris 23 aug 2019

De la Murmansk spre extremul orient rus, prima centrală nucleară plutitoare din lume se pregătește vineri să înceapă un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, în pofida îngrijorărilor exprimate de organizațiile de apărare a mediului cu privire la consecințele asupra acestei regiuni foarte fragile, transmite AFP.

Destinată să alimenteze dezvoltarea producției de hidrocarburi în zonele extrem de izolate, centrala este de fapt o barjă uriașă denumită Akademik Lomonossov care urmează să plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentat cu combustibil nuclear, în direcția Pevek, un mic oraș din Siberia orientală, în districtul autonom Chukotka, scrie Agerpres.

Calitatea scăzută a apei reduce cu o treime creșterea economică din anumite țări CITEȘTE ȘI Calitatea scăzută a apei reduce cu o treime creșterea economică din anumite țări

Călătoria ar urma să dureze între patru și șase săptămâni, în funcție de condițiile meteo și de cantitatea de gheață de-a lungul rutei, chiar dacă Pasajul de nord-vest, o cale maritimă cu o lungime de circa 5.780 km ce leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce în ce mai accesibil odată cu topirea calotei glaciare din cauza încălzirii globale.

Akademik Lomonossov, o barjă de 21.000 de tone fără motoare proprii, va fi tractată de mai multe nave de-a lungul călătoriei sale. Centrala nucleară plutitoare este compusă din două reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiată de cea a spărgătoarelor de gheață cu propulsie nucleară, față de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obișnuit al unei centrale nucleare de ultimă generație.

Potrivit AFP, Akademik Lomonossov are o lungime de 144 de metri și o lățime de 30 de metri și are la bord un echipaj de 69 de persoane. Odată ajunsă la Pevek, nava Akademik Lomonossov va fi racordată la rețeaua energetică locală și ar urma să devină operațională până la sfârșitul acestui an. Chiar dacă populația acestui mic oraș din Siberia orientală nu depășește 5.000 de locuitori, viitoarea centrală nucleară va putea acoperi consumul a 100.000 de persoane și este destinată în special să alimenteze cu electricitate platformele petroliere din regiune, în contextul în care Rusia vrea să extindă exploatarea hidrocarburilor din zona Arctică.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrală nucleară plutitoare
oceanul arctic