Producătorii de energie eoliană solicită crearea unor instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung pe piața energiei

Producătorii de energie eoliană solicită crearea unor instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung pe piața energiei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 aug 2017

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) își manifestă îngrijorarea față de concluziile exprimate în spațiul public privind cauzele creșterii prețurilor la energia electrică, în pofida faptului că analizele autorităților încă nu fost finalizate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În opinia RWEA, deși preocuparea din ultima perioadă a autorităților de a analiza cauzele care au dus la creșterea exagerată a prețurilor en-gros ale energiei electrice este normală, acuzele aduse producătorilor de energie regenerabilă, care ar crea instabilitate și volatilitate în sistem, nu sunt corecte.

“Energia regenerabilă reprezintă deja mai mult de 10% din consumul național de electricitate conform datelor oficiale pentru anul 2016, confirmându-și, astfel, rolul important în mix-ul de energie din România. În plus, energia eoliană a contribuit și în perioade cu consum ridicat, atât în sezonul de iarnă, cât și în perioada de vară, atingând cote de circa o treime din consumul la nivelul țării. Energia eoliană, ca sursă necontrolabilă, nu poate funcționa în condiții de predictibilitate similare celor convenționale dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci și ieftină.”, susține RWEA într-un comunicat de presă.

RWEA oferă ca exemplu concret luna august a acestui an, în special intervalul 7-8 august, când o creștere a producției de energie eoliană cu 46% față de ziua precedentă a fost urmată de o scădere a prețului cu 30% (de la 333,57 lei/MWh la 233,92 lei / MWh). De asemenea, în ziua de 15 august, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, s-a înregistrat o scădere de 45% a prețului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 lei/MWh la 76.61 lei/MWh).

FOTO Chinezii care au cumpărat centrul comercial Armonia din Brăila, primul mall din România intrat în faliment, au primit 1,3 milioane euro de la Guvern CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii care au cumpărat centrul comercial Armonia din Brăila, primul mall din România intrat în faliment, au primit 1,3 milioane euro de la Guvern

“Pentru a putea fi integrată în condiții echitabile în piață și pentru a putea să contribuie în mod pozitiv la consumul național de energie, energia eoliană, și cea regenerabilă în general, au nevoie de o structură de piață corespunzătoare, respectiv:

a)     Posibilitatea stocării și a agregării producției între mai mulți producători;

b)     Prețuri și contracte flexibile pe piețele centralizate care să acopere profilul de producție;

c)     O piață intra-zilnică lichidă;

d)     Instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung, atât în ceea ce privește energia, cât și certificatele verzi”, susține RWEA.

Asociația recunoaște că s-au făcut anumiți pași în direcția integrării producției de energie regenerabilă, însă consideră că energia eoliană este în continuare expusă evoluțiilor de pe piața pentru ziua următoare și piața de echilibrare, ca urmare a constrângerilor determinate de produse standardizate, care nu urmăresc profilul de producție real, precum și a lipsei unei piețe intra-zilnice lichide.

România este, astfel, țara din Uniunea Europeană cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru producția de energie eoliană și cu expunere la produse și contracte standardizate neadecvate tipului de producție, susține RWEA. 

“Adresăm un apel către autorități ca, în analizele pe care le vor efectua, să ia în considerare întreaga structură de piață și să interpreteze efectele în manieră integrativă și nu pe fiecare în parte, separat. De asemenea, solicităm ca rezultatele analizelor să fie transparente și urmate de un proces real de consultare cu factorii relevanți”, se precizează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
eoliană
opcom