Profitul Romgaz a scăzut ușor, producția – cu peste 5%. Veste proastă pentru gaura bugetară a statului: Minus de peste 3,5 miliarde de lei la supraimpozit și redevențe

Profitul Romgaz a scăzut ușor, producția – cu peste 5%. Veste proastă pentru gaura bugetară a statului: Minus de peste 3,5 miliarde de lei la supraimpozit și redevențe
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 aug 2023

Profitul net al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a scăzut ușor, cu 2,34%, în primul semestru al anului, de la 1,72 la 1,68 miliarde lei.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile companiei au consemnat însă o reducere cu aproape o treime, de la 7,6 la 5,12 miliarde lei. Producția de gaze s-a diminuat cu 5,2%, la 2,38 miliarde metri cubi, iar livrările – cu 5,7%, în condițiile în care consumul de gaze al României a scăzut cu 12,4% în prima jumătate din 2023.

VIDEO Primii turiști spațiali ai Virgin Galactic au ajuns în spațiu CITEȘTE ȘI VIDEO Primii turiști spațiali ai Virgin Galactic au ajuns în spațiu

Romgaz evidențiază drept cauză principală a scăderii încasărilor obligația impusă prin lege de a vinde cea mai mare parte a producției de gaze la preț reglementat de 150 lei/MWh. Potrivit companiei, 86,16% din livrările din S1 2023 (21,22 TWh) au fost la preț reglementat, comparativ cu SI 2022, când procentul a fost doar de 4,23% (1,10 TWh).

″Cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare (200,40 milioane lei în S1 2023, față de 498,58 milioane lei în S1 2022). Începând cu anul 2023, Romgaz este nevoită să vândă aproape toată energia electrică produsă la prețul de 450 lei/MWh, conform prevederilor OUG nr.27/2022″, se mai menționează în raportul semestrial al Romgaz.

Tranzacție - Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, cumpără acțiuni la Medicales, inclusiv cu finanțare PNRR CITEȘTE ȘI Tranzacție - Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, cumpără acțiuni la Medicales, inclusiv cu finanțare PNRR

Dat fiind că livrările de gaze la preț reglementat de 150 lei/MWh sunt scutite de supraimpozitare, iar redevența este calculată la acest preț reglementat, nu la cel mediu de pe hub-ul de la Viena, plățile pe aceste obligații fiscale au scăzut masiv, ceea ce constituie o mare problemă pentru bugetul de stat, după cum a relatat Profit.ro încă din primăvară.

Cheltuielile totale au scăzut în S1 2023 cu 61,76% (-3,426 miliarde lei), în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale (-2,96216 miliarde lei) și a cheltuielilor cu redevența (-627,05 milioane lei)″, precizează Romgaz.

Aceste scăderi au fost numai parțial compensate de plata celebrei contribuții de solidaritate, care în cazul Romgaz s-a cifrat la circa 971 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit romgaz
productie romgaz
supraimpozitare romgaz