Profitul Transelectrica a crescut de 10 ori după reglementarea prețului energiei

Profitul Transelectrica a crescut de 10 ori după reglementarea prețului energiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 mai 2023

Profitul net al companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a crescut de 10 ori în primul trimestru al anului, față de perioada similară din 2022, de la 8 la 80 milioane lei, în condițiile în care primele 3 luni ale anului trecut au fost marcate de criza energetică, ce a dus la scumpiri galopante pe piețele angro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile din exploatare ale companiei au scăzut cu 10,5%, la 1,1 miliarde lei, scăderea fiind însă compensată de reducerea cu 17% a cheltuielilor de exploatare, la 1,012 miliarde lei.

Șeful vânzărilor Dacia: Dacă avem termene de livrare de cinci - șase luni, pierdem clienți CITEȘTE ȘI Șeful vânzărilor Dacia: Dacă avem termene de livrare de cinci - șase luni, pierdem clienți

″Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 147 milioane lei, mai mici cu 42% (-108 milioane lei) comparativ cu T1 2022, în principal influențate de prevederile art. 23 indice 1 din OUG nr.153/2022″, adică de obligarea prin lege a principalilor producători locali de energie să vândă la preț reglementat de 450 lei/MWh electricitatea necesară furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, distribuitorilor și Transelectrica.

Potrivit raportării sale trimestriale, Transelectrica a achiziționat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la preț de achiziție reglementat.

DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

″Prevederile OUG 153/2022 s-au aplicat și pentru ceilalți operatori de rețea, ceea ce a condus la o scădere a cantităților tranzacționate pe piețele pe termen scurt și a prețurilor energiei pe aceste piețe. Astfel, prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU/PI pe primul trimestru a fost mai mic cu 38% comparativ cu prețul din perioada similară a anului 2022, menținându-se totuși mai ridicat față de prețul mediu de achiziție înregistrat în perioada 2020-2021″, se arată în documentul citat.

Cantitatea de energie tarifată de Transelectrica a scăzut cu 9%, la 13,01 TWh, în condițiile în care, în trimestrul I 2023, consumul de energie electrică la nivelul sistemului energetic național (SEN) a înregistrat scăderi în toate cele trei luni calendaristice, cu valori cuprinse între 5,68% în luna februarie și 11,61% în luna ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transelectrica
achiziții energie transelectrica
preț energie