Profitul Transgaz s-a înjumătățit. Cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, inclusiv din cauza ″exploziei″ redevențelor și a restanței rușilor de la Gazprom

Profitul Transgaz s-a înjumătățit. Cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, inclusiv din cauza ″exploziei″ redevențelor și a restanței rușilor de la Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a raportat preliminar un profit net de sub 160 milioane lei pe 2023, în scădere cu 57% față de cel din anul anterior.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile din exploatare au avansat cu 9%, la 1,712 miliarde lei, însă cheltuielile aferente au crescut mai mult, cu 14%, la 1,617 miliarde lei. În plus, încasările au fost limitate de înghețarea nivelului tarifelor de transport.

CEO-ul Google a transmis angajaților că greșelile serviciului de inteligență artificială Gemeni sunt ”inacceptabile” CITEȘTE ȘI CEO-ul Google a transmis angajaților că greșelile serviciului de inteligență artificială Gemeni sunt ”inacceptabile”

În sume absolute, cele mai mari creșteri de cheltuieli au fost consemnate la cele cu personalul (de aproape 76 milioane lei), deprecierea creanțelor (52,8 milioane lei) și redevența (49,5 milioane lei).

″Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, (…) începând cu data de 30 octombrie 2023, cota de redevență s-a modificat de la 0,4% la 11,5% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni de transport și tranzit prin sistemele naționale de transport (…)″, a explicat Transgaz.

ULTIMA ORĂ VIDEO Ministrul Mediului se opune eliminării sticlelor de vin din sistemul de garanție-returnare, anunțată de Profit.ro. Inițiativa va fi revizuită. Mesajul RetuRO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Ministrul Mediului se opune eliminării sticlelor de vin din sistemul de garanție-returnare, anunțată de Profit.ro. Inițiativa va fi revizuită. Mesajul RetuRO

Cea mai mare restanță pe care Transgaz o are de încasat de la clienți este cea a rușilor de la Gazprom, în valoare de aproape 121 milioane lei.

În anul 2023, societatea Vestmoldtransgaz SRL din Republica Moldova, controlată de Transgaz, a prestat servicii de livrare a gazului natural în valoare de 67,440 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transgaz
creanțe transgaz
transgaz gazprom
transgaz redevențe
transgaz tarife transport