Reglementatorii nucleari ai SUA îi sprijină pe cei români să ″umble″ juridic cu mini-reactoarele NuScale. Șeful companiei: Românii nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata

Reglementatorii nucleari ai SUA îi sprijină pe cei români să ″umble″ juridic cu mini-reactoarele NuScale. Șeful companiei: Românii nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata
scris 21 sep 2022

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România negociază în prezent cu instituția omoloagă din SUA, US Nuclear Regulatory Commission (NRC), încheierea unei noi Înțelegeri bilaterale privind schimbul de informații tehnice și cooperarea în domeniul securității nucleare, în contextul în care CNCAN trebuie să adapteze normele naționale în domeniu pentru a reglementa și reactoarele modulare de mici dimensiuni dezvoltate de compania americană NuScale.

″Având în vedere faptul că CNCAN și NRC sunt autoritățile responsabile pentru reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare în statele lor, precum și luând în considerare evoluția sectorului nuclear la nivel internațional, cele două părți au decis încheierea unui nou instrument de cooperare care să reflecte situația existentă și decizia politică a României de a dezvolta programul nuclear românesc prin construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR - Small Modular Reactors), reactoare de construcție americană, precum și crearea cadrului legal pentru diseminarea informațiilor utile la elaborarea și revizuirea sistemului de reglementare a activităților nucleare din România″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro, în care CNCAN solicită Guvernului împuternicirea șefului instituției pentru semnarea Înțelegerii.

Se răzgândește statul? Fondul Proprietatea lasă oficial deschisă varianta listării Hidroelectrica și în străinătate CITEȘTE ȘI Se răzgândește statul? Fondul Proprietatea lasă oficial deschisă varianta listării Hidroelectrica și în străinătate

Potrivit sursei citate, proiectul de Înțelegere garantează continuarea cooperării între cele două state și la nivel departamental, fapt ce va contribui la consolidarea cadrului de reglementare care să asigure protecția sănătății populației și a mediului înconjurător împotriva pericolelor prezentate de aplicațiile energiei nucleare. Cooperarea între părți va fi implementată prin: schimbul de informații tehnice neclasificate referitoare la reglementări în domeniul securității nucleare, siguranței nucleare, gestionării deșeurilor radioactive și al securității radiologice; rapoarte privind experiența de exploatare, programe și proiecte comune de cercetare-dezvoltare în domeniul securității nucleare; asigurarea de pregătire profesională, inclusiv stagii de practică pentru personalul CNCAN. De asemenea, părțile vor coopera și prin schimbul de experți (vor fi luate în considerare detașări ale personalului unei părți la sediul celeilalte ăărți, de la caz la caz), și organizarea unor întâlniri bilaterale pe domenii de interes reciproc.

Ținând cont de faptul că Înțelegerea încheiată în anul 2017 va expira (a expirat – n.r.) în luna august a.c., iar CNCAN a beneficiat de asistență tehnică – oferită gratuit – în baza acestei Înțelegeri prin intermediul programului International Regulatory Development Partnership (IRDP – http://www.irdp-online.org), și în același timp trebuie să își adapteze cadrul de reglementare pentru introducerea reactoarelor modulare de mică putere, procesul de încheiere a instrumentului bilateral de cooperare cu NRC trebuie finalizat în cel mai scurt timp, pentru a putea beneficia în continuare de sprijinul acordat de NRC″, se menționează în document.

ULTIMA ORĂ Heineken închide fabrica de bere din Constanța CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Heineken închide fabrica de bere din Constanța

Acolo se mai relatează că, în conformitate cu obligațiile instituite prin Tratatul EURATOM, în speță art. 103 din Tratat, CNCAN a notificat Directoratul General pentru Energie (DGENER) din cadrul Comisiei Europene (COM) asupra intenției de a semna Înțelegerea, transmițând și textul documentului. Conform sursei, textul propus de americani nu conține diferențe substanțiale de fond față de propunerea de text a părții române.

″În urma evaluării efectuate de către serviciile de specialitate ale COM, s-a comunicat faptul că nu au fost găsite elemente care să reprezinte o piedică în aplicarea Tratatului Euratom în înțelesul articolului menționat. Sugestia COM de a reformula paragraful A al Art. V a fost luată în considerare și implementată″, se mai spune în document.

Rockstar confirmă hack-ul în urma căruia secvențe din jocul GTA 6 au ajuns pe internet CITEȘTE ȘI Rockstar confirmă hack-ul în urma căruia secvențe din jocul GTA 6 au ajuns pe internet

Luna trecută, directorul general al NuScale, John Hopkins, a declarat în cadrul teleconferinței cu analiștii financiari dedicată rezultatelor companiei pe primul semestru al anului că un lucru bun pentru proiectul din România este că cei de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date de la NRC″.

Un alt avantaj este că știm că reglementatorii lor sunt în comunicare cu NRC. Întrucât NRC a trecut deja prin aceste dificultăți (ale procesului de reglementare a SMR – n.r.), (reglementatorii români – n.r) nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata. De fapt, își vor pune ștampila ca <România>, dar sunt mai mult decât dornici să utilizeze date de la NRC, ceea ce este foarte important″, a spus Hopkins.

VIDEO China testează o mașină zburătoare alimentată de magneți, capabilă să atingă o viteză de 230 de kilometri pe oră CITEȘTE ȘI VIDEO China testează o mașină zburătoare alimentată de magneți, capabilă să atingă o viteză de 230 de kilometri pe oră

Într-un limbaj mai diplomatic, Hopkins a spus în esență același lucru și anul trecut, la încheierea acordului inițial de cooperare cu Nuclearelectrica, arătând că certificarea din partea NRC este recunoscută în multe părți ale lumii ca fiind extrem de exigentă. "De exemplu, NuScale este în curs de certificare a tehnologiei sale și în Canada, iar instituția de reglementare canadiană și NRC au un acord privind schimbul de informații și date. Consider că, pe măsură ce ne dezvoltăm pe plan global, instituțiile de reglementare ar trebui să colaboreze mai mult între ele, deși oamenilor nu le place termenul (a standardelor și reglementărilor – n.r.). Acest lucru ar accelera procedurile de certificare. Am discutat deja cu reglementatorul din România despre proiectul nostru", a afirmat șeful NuScale.

Procesul de autorizare în SUA a reactoarelor SMR dezvoltate de cei de la NuScale nu a fost lipsit de asperități, după cum Profit.ro a relatat aici sau aici.

Referendumul de anexare: Bursa de la Moscova scade cu 9% / Gazprom pierde peste 10% CITEȘTE ȘI Referendumul de anexare: Bursa de la Moscova scade cu 9% / Gazprom pierde peste 10%

În ultima parte a lunii mai 2022, David Wright, unul dintre cei 5 lideri cu putere de decizie ai NRC a venit la București pentru un workskop chiar pe tema reactoarelor modulare mici (SMR), la care au participat numeroase nume cu greutate din industrie și din rândul autorităților, inclusiv secretarul adjunct al Energiei din Administrația Biden, David Turk, ministrul român al Energiei Virgil Popescu, precum și directorii generali ai NuScale și Nuclearelectrica.

Cu un an înainte, șeful CNCAN, Cantemir Ciurea-Ercău, a primit vizita unei delegații a Departamentului pentru Energie al SUA, condusă de Kathryn Huff, secretar asistent pentru energie nucleară, în cadrul căreia s-a discutat și despre "abordarea organismului de reglementare în ceea ce privește autorizarea reactoarelor modulare mici". Discuția a avut loc în contextul Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, care prevede că cele două părți semnatare vor coopera inclusiv în ceea ce privește "explorarea dezvoltării și implementării tehnologiilor pentru reactoarele modulare mici și pentru reactoare avansate". De asemenea, în iunie anul trecut, CNCAN a introdus reactoarele modulare și în proiectul noii Strategii naționale de Securitate și Siguranță Nucleară. În noua formulare vizată de instituție, Strategia se va aplica la "centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare".

Referendumul de anexare: Bursa de la Moscova scade cu 9% / Gazprom pierde peste 10% CITEȘTE ȘI Referendumul de anexare: Bursa de la Moscova scade cu 9% / Gazprom pierde peste 10%

Proiectul construirii pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a unei capacități de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale, va fi implementat de către o societate de proiect nou-înființată, la care Nuclearelectrica (SNN) și firma clujeană Nova Power&Gas vor deține, cel puțin într-o primă etapă, participații egale, de câte 50%.

Se estimează că lucrările vor demara în 2026 și că punerea în exploatare comercială a noii centrale va începe în 2029 și va deveni completă în 2030, desi autoritățile de la București sperau ca punerea în funcțiune să se facă în 2027, anul în care reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit  pentru retehnologizare timp de 2 ani, sistemul energetic național pierzând astfel temporar 700 MW de putere instalată.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr