Republica Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate din SUA

Republica Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, va testa, pentru prima dată, achiziționarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Republica Moldova era aproape exclusiv dependentă de gazele din Rusia, conform contractului cu Gazprom, dar a accelerat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ CET Grivița, care asigură căldura și apa caldă mai ales în Sectorul 1 al Capitalei, poate rămâne fără licență. UPDATE Licențele de termie și electricitate vor fi unificate. Proces cu Primăria CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CET Grivița, care asigură căldura și apa caldă mai ales în Sectorul 1 al Capitalei, poate rămâne fără licență. UPDATE Licențele de termie și electricitate vor fi unificate. Proces cu Primăria

Energocom va cumpăra GNL de la terminalul plutitor Alexandroupolis, în cooperare cu firma elenă de stat DEPA Commercial, a informat într-un comunicat compania din Republica Moldova.

"Luni și marți vom achiziționa câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total vor fi aproximativ 28.000 MWh, echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze", a afirmat Victor Binzar, directorul Energocom.

Deja compania a testat ruta de import din Grecia, cumpărând cantități reduse de gaze în 2023.

În prezent, Republica Moldova nu cumpără gaze din Rusia, dar regiunea separatistă Transnistria este dependentă de gazele rusești. Cantitatea totală de gaze necesară anual este puțin peste trei milioane metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale lichefiate
republica moldova