Românii cu panouri solare pe acoperișuri încep să se facă simțiți în piața de energie. Vânzările românilor cu panouri pe case sau în curți au explodat. Câți bani au încasat

Românii cu panouri solare pe acoperișuri încep să se facă simțiți în piața de energie. Vânzările românilor cu panouri pe case sau în curți au explodat. Câți bani au încasat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 mar 2022

Vânzările totale de energie electrică ale românilor care și-au instalat panouri solare pe case sau în curți au explodat anul trecut, odată cu creșterea masivă a numărului acestora, stimulată atât de programele de subvenții de stat în domeniu, cât și de scumpirea progresivă a electricității din piața angro, care a devenit galopantă în ultimele luni din 2021, arată datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele 11 luni din 2021, prosumatorii au vândut către furnizorii de energie o cantitate totală de aproape 23,8 GWh, de peste 10 ori mai mare decât în perioada similară a anului anterior 2020 (doar 2,28 GWh).

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

În noiembrie 2021, numărul total al prosumatorilor din România ajunsese la peste 12.000, față de puțin peste 1.000 la începutul anului trecut. Asta s-a reflectat în avansul vânzărilor lor de energie, de la doar 0,14 GWh în ianuarie la 4,45 GWh în octombrie, ceea ce a reprezentat și recordul lunar de anul trecut.

Pragul de 1 GWh vândut pe lună a fost spart în aprilie 2021, când livrările prosumatorilor s-au ridicat la 1,34 GWh, față de numai 0,24 GWh în aprilie 2020.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Prosumatorul este definit în Legea energiei drept "clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spații aflate în imediata proximitate și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară".

Anul trecut, potrivit legislației în vigoare atunci, micii producători de energie regenerabilă și-au vândut electricitatea produsă către furnizori la prețul reglementat de 196,56 lei/MWh, prețul mediu al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) de la OPCOM din 2020. La acest preț, valoarea vânzărilor de energie ale prosumatorilor din 2021 se cifrează la peste 5,5 milioane lei.

FOTO Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour și Lidl - Avalanșă de controale ale ANPC CITEȘTE ȘI FOTO Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour și Lidl - Avalanșă de controale ale ANPC

Prețul mediu anual al PZU aproape s-a triplat anul trecut, la 549,48 lei/MWh. Între timp, însă, Legea energiei a fost modificată, astfel că acum prețul primit de prosumatori de la furnizori nu mai este cel mediu din anul anterior, ci cel din luna în care a fost produsă energia livrată de aceștia.

În plus, în legislație a fost introdusă procedura de compensare cantitativă.

FOTO Conducerea Deutsche Telekom s-a urcat pe un excavator CITEȘTE ȘI FOTO Conducerea Deutsche Telekom s-a urcat pe un excavator

"Furnizorii de energie electrică sunt obligați, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice: a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferența între cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și livrată în rețea; b) să reporteze în facturile prosumatorilor, în situația în care cantitatea de energie produsă și livrată în rețea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferența între cantitatea livrată și cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării", prevede acum Legea energiei.

Compensarea cantitativă va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor și acțiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030, precizate în Planul Național Energie și Schimbări Climatice, conform unei metodologii ANRE.

ANALIZĂ Aeroporturile din țară își revin lent în urma pandemiei. Există și excepții notabile CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Aeroporturile din țară își revin lent în urma pandemiei. Există și excepții notabile

Prosumatorii persoane fizice pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora, iar operatorii de distribuție de energie electrică sunt obligați să realizeze racordarea lor, în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.

"Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptați/scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și pentru excedentul vândut furnizorilor", mai stipulează Legea energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
pret vanzare energie prosumatori
compensare cantitativa prosumatori
subventii de stat panouri solare