ROPEPCA: Plafonarea prețului gazelor din producția internă favorizează importurile

ROPEPCA: Plafonarea prețului gazelor din producția internă favorizează importurile
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 iul 2018

Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă la 55 lei/MWh, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale, susține într-un comunicat, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În opinia ROPEPCA, această măsură conduce, pe termen mediu și lung, la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia.

“ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale”, precizează Haralad Kraft, Președintele asociației.

Investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României. Impunerea unui pret de 55 lei/MWh pune sub semnul intrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă, se afirmă în comunicat.

“O Hotărâre de Guvern care plafonează prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piață liberă; această decizie va descuraja producția internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor și în crearea de locuri de muncă” susține Harald Kraft.

ROPEPCA amintește că statul încasează 60% creșterea prețului gazelor de după liberalizarea pieței, prin suprataxare acestuia. Mai mult decât atât, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România.

Producătorii autohtoni de gaze naturale mai contestă și modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părțile implicate.

Miercuri, ministerul de finanțe a publicat un proiect de hotărâre de guvern, prin care vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.

La deschiderea ședinței de tranzacționare a BVB, titlurile Romgaz se depreciau cu aproximativ 4% pe volume de aproape 2,5 milioane euro. Impuls descendent înregistrau și acțiunile OMV Petrom. Impactul pe bursă se poate înrăutăți dacă știrea devine concretă, susțin analiștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
plafonare
pret
ropepca